Ini adalah jadual terkini kuliah tafaqquh di Masjid Negeri Sabah setelah berlaku sedikit perubahan hari pada subjek Tafsir yang sebelum ini diadakan pada setiap sabtu malam ahad, dibawa ke hari ahad malam isnin. Begitu juga salah seorang pembimbing kuliah tafsir iaitu Ustaz Haji Ahmad Nasir yang menarik diri dan digantikan dengan Ustaz Nazri Yakob. Masanya juga ditambah 15 minit – diawalkan bermula 8.15 malam dan berakhir 9.30 malam.

Kami berharap gelombang untuk menghadiri kuliah selepas isyak ini kembali meriah memandangkan ia agak suram sedikit selepas bercuti sepanjang Ramadhan tempohari. Jika kuliah sebelum ini dihadiri lebih 50 orang ke atas bahkan pernah kehadiran sehingga 70-80 orang, bersambung selepas hari raya ia merundum di bawah 30 orang sahaja. Bahkan ada kuliah yang hanya dihadiri sekitar 10 orang. Kami mengakui hakikat bahawa antara perkara yang paling sukar dalam menunaikan ibadah ini ialah istiqamah dan konsisten. Inilah yang berlaku terhadap kuliah ini.

Sokongan umat Islam untuk bersama-sama mengimarahkan masjid melalui pengajian berkitab ini. Ia bukan untuk kepentingan mana-mana peribadi, tetapi untuk kebaikan semua pihak. Ilmu dapat, pahala pun dapat. Harap dapat disebarkan.