IMG_3774

Saya tulis dan catatkan semula beberapa insiden yang didedahkan oleh tahanan ISA yang menunjukkan mereka didera dan dihina.

1) Orang tahanan tidak disediakan pakaian yang sesuai bagi mengerjakan solat. Insiden berlaku di sebuah lokap polis ketika orang tahanan hendak dipindahkan ke PRC.

2) Setiap tahanan ISA disumbat ke dalam sel yang sempit, hanya mempunyai tingkap kecil di pintu selama 60 hari. Setelah cukup dua tahun, ditambah lagi 2 tahun.

3) Pegawai penyiasat mengancam dengan pelbagai ancaman. Contohnya : Tahanan dipaksa membungkus najis dan air kencing sendiri ke dalam dua plastik. Kemudian diancam memilih memakan najis atau air kencing sendiri, jika tidak mahu membuat pengakuan.

4) Percubaan meliwat. Tahanan meronta-ronta ketika dikeroyok sehingga terhumban ke lantai oleh pegawai penyiasat semata-mata ingin mempertahankan seluarnya daripada dilucutkan secara paksa oleh dua orang daripada mereka, sementara seorang memeluk kuat dari belakang dan seorang lagi melondehkan seluarnya dalam percubaan meliwat.

5) Tahanan bukan sekadar dibogel tapi dipaksa dijentik kemaluan sambil menyebut goblok berulang kali.

6) Terdapat tahanan yang yang dibogelkan serta dipaksa onani.

Pengakuan-pengakuan ini dibuat oleh tahanan yang terlibat serta bersedia bersumpah dengan nama Allah dan al-Quran.

Sumber : Suara dari Kem Tahanan Kemunting, Perak

TUNTUTAN RAKYAT

1) Mansuhkan ISA. 2) Bebaskan Tahanan ISA 3) Tutup Kem Kamunting

IMG_3777

IMG_3779

IMG_3778