Saya meriwayatkan satu kisah daripada sahabat saya, seorang pensyarah di Universiti Malaysia Sabah (UMS), Kota Kinabalu. Suatu hari beliau mengajak rakannya yang juga seorang pensyarah, menaiki keretanya menuju satu destinasi. Di kereta, rakan saya ini memperdengarkan radio IKIM.fm yang sememangnya menjadi radio pilihannya.

Rakannya ini terpinga-pinga dan kehairanan mendengar siaran radio yang dipenuhi dengan tazkirah, tilawah, nasyid dan pelbagai informasi islami yang lain. Rupanya dia tidak langsung tidak mengetahui adanya radio seumpama ini di Malaysia. Barangkali yang terbayang di kepalanya hanya lagu huha huha yang entah apa-apa di Malaysia ini.

Barangkali sekurang-kurangnya ada dua perkara yang dapat saya simpulkan. Pertama saya menyedari suasana seumpama ini banyak berlaku kepada masyarakat Islam, apatah lagi mereka yang tidak beramal dengan Islam. Bahkan mengejutkan, ramai juga kalangan orang mutadayyin yang tidak mengetahui kewujudan Radio IKIM.fm. Keduanya, ia memerlukan kerja keras pihak pencinta radio ini sama ada di pihak IKIM dan peminat-peminatnya sendiri.

Ikuti web rasmi Radio IKIM.fm di http://www.ikimfm.my/ikimfm/

Facebook rasmi Radio IKIM.fm di http://www.facebook.com/#!/ikim.fm

INFO IKIMfm

IKIMfm dilancarkan secara rasminya oleh Perdana Menteri ketika itu, YABhg. Tun Dr Mahathir Mohamad pada 6 Julai 2001. Ianya merupakan satu-satunya stesen radio berkonsepkan pendekatan Islami yang beroperasi selama 24 jam sehari setiap hari ke seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Ianya menggabungkan program yang bersifat mendidik jiwa dan juga program berbentuk hiburan yang tidak melalaikan, di samping turut menyajikan pelbagai maklumat yang bermanfaat. Sekitar 95% programnya dipersembahkan dalam bahasa Melayu manakala selebihnya dalam bahasa Arab dan Inggeris.

Anggaran rasmi oleh pihak The Nielsen Company (Malaysia), sebuah syarikat pengkaji (survey) antarabangsa terhadap semua radio-radio di Malaysia dalam kajian terbaru mereka sepertimana yang dilaporkan dalam Gelombang 2, 2010 menunjukkan sekitar 786,000 pendengar di Semenanjung Malaysia mengikuti radio Islami ini.

Jika mengambil kira keseluruhan pendengar termasuk di Sabah dan Sarawak, malah siaran ini turut meliputi sebahagian selatan Thailand, Singapura dan Batam Indonesia, kami menjangkakan ianya telah didengari oleh sekitar sejuta pendengar. Tahun ini, IKIMfm memasuki usia sedekad mendidik dan menghibur jiwa insan. Kami di IKIMfm akan senantiasa berusaha gigih meningkatkan lagi kualiti program dan siaran agar mesej dakwah Islami akan menembusi setiap pelusuk alam ini.

Tahun 2011 ini genaplah sepuluh tahun IKIMfm bersiaran. Sedekad mendidik menghibur jiwa. Teruskan kesetiaan anda bersama IKIMfm Pilihan Utama Anda.