Tarikh : 5 Julai 2014

Lokasi : Pulau Banggi

Alhamdulillah, saya menyertai 15 peserta rombongan anjuran Yayasan Amal Malaysia Negeri Sabah membuat amal bakti di Pulau Banggi, di utara negeri Sabah sehari semalam pada 5-6 Julai lepas. Pulau Banggi adalah salah satu pulau yang dekat di hati petugas dan aktivis Yayasan Amal Malaysia kerana kekerapan mereka berziarah ke pulau ini. Saya pula untuk kunjungan ke sini adalah buat kali kedua.

Turut serta dalam rombongan ini ialah 2 pelajar muslimin Maahad Tahfiz yang saya bawa sebagai latihan beraktiviti bersama masyarakat mustad’afin. Perjalanan kami bermula dengan solat subuh di Masjid Bangka-Bangka Likas sebelum bergerak ke Kudat dengan 2 kenderaan selama hampir 3 jam. Pelayaran menaiki feri ke Pulau Banggi pula hampir sejam.

Kami disambut oleh wakil Yayasan Amal Malaysia yang merupakan aktivis dan pendakwah yang dilatih melalui Pusat Dakwah Serantau bawah kendalian Yayasan Amal juga. Berkumpul di Masjid Daerah (Kecil) Pulau Banggi di Pekan Karakit untuk berehat, menerima taklimat untuk pergerakan seterusnya, dan menunaikan solat zuhur/qasr secara berjamaah.

Bersambung..

 Banggi (1) Banggi (2) Banggi (3) Banggi (4) Banggi (5) Banggi (6) Banggi (7)