Menjadi kebiasaan setiap Ramadhan, tenaga penceramah agak laku apabila dipanggil di sana sini menyampaikan ceramah, kuliah atau tazkirah sama ada di masjid, surau, pejabat, sekolah dan sebagainya.

Banyak tajuk boleh dibawa dalam ceramah atau tazkirah Ramadhan ini.

Puasa

1. Hukum hakam puasa  2. Puasa yang diterima Allah  3. Adab dan akhlak berpuasa  4. Sunnat puasa  5. Hikmah puasa  6. Sejarah puasa  7. Huraian ayat-ayat puasa 8. Huraian hadith-hadith puasa  9. Bagaimana puasa Nabi SAW 10. Qadha dan fidyah puasa.

Solat

1) Solat Nabi SAW  2) Solat berjamaah  3) Solat tarawih dan witir  4) Qiyamullail  5) Kesilapan dalam solat  6) Solat yang diterima Allah  7) Solat-solat sunnat   8) Huraian ayat-ayat berkenaan solat  9) Huraian hadith-hadith tentang solat 10) Akhlak orang bersolat

Lain-lain

1. Iktikaf  2. Zakat  3. Persoalan niat  4. Sedekah  5. Huraian kepada rukun iman  6. Mengimarahkan masjid  7. Taat kepada ibu-bapa 8. Amar ma’ruf, nahi mungkar  9. Ukhuwwah Islamiyyah 10. Tafsir surah-surah lazim  11. Perang ahzab 12. Muhasabah ramadhan  13. Huraian takbir raya  14. Berbelanja menurut Islam  15. Fathu Makkah  16. Umrah dan haji  17. Huraian 2 kalimah syahadah  18. Mewujudkan keluarga beriman  19. Batas iman dan kufur  20. Persoalan aurat  21. Tadarrus al-Quran  22. Kerja adalah ibadah  23. Riba’  24. Dakwah kepada bukan Islam  25. Rasuah

Terlalu banyak tajuk boleh dibentang ketika kita menyampaikan tazkirah atau ceramah.

Saya mencadangkan, oleh kerana Ramadhan adalah musim syaitan ditambat, dan ramai umat Islam yang mula berjinak-jinak atau lembut hati mendengar ceramah, apalah kiranya tazkirah atau ceramah yang disampaikan tidak semestinya menyentuh persoalan puasa semata-mata.

Ini kerana, orang yang saban Ramadhan mendengar ceramah tetapi menyepi pada masa yang lain, pada masa Ramadhan inilah diperdengarkan kepada mereka tajuk-tajuk lain tanpa mengabaikan masalah puasa dan Ramadhan.

Kalau hanya ceramah soal melewatkan sahur, atau berbuka di awal waktu, atau larangan mengumpat itulah saban tahun didengarnya saja, bilakah lagi masanya dia hendak mendengar persoalan-persoalan lain yang berlaku di dalam masyarakat?

Inilah masanya!