Tarikh : 26 Julai 2013 (Jumaat)

Ketika saya mula masuk berkhidmat di maahad ini, antara aktiviti saya cadangkan ialah slot murajaah al-Quran secara berkumpulan. Ia bagai seperti sesi halaqah tadarrus al-Quran tanpa melihat mushaf. Walaupun Hakim bukan pelajar yang tasmik dengan saya, beliau pernah menyertai pada peringkat awal sesi murajaah ini dan saya sudah tertarik dengan bacaannya.

Walaupun lenggok suara tidak seberapa, tetapi tajwidnya kelihatan kemas dan teratur, suaranya jelas menutur huruf demi huruf. Hakim antara pilihan saya kalau diundang sebagai imam di mana-mana program luar. Beruntung juga Ustaz Sahiful mempunyai pelajar seperti Hakim yang punya bacaan al-Qurannya sangat bagus.

Anak kelahiran Sandakan yang punya peranakan cina ini juga aktif dalam persatuan pelajar di sini. Ada daya kepimpinan dan boleh dikembangkan di luar pada satu masa nanti. Ada kisah menarik tentang keluarganya yang pernah dikongsikannya kepada kami satu ketika dahulu.

Dengan khatamnya Md al-Hakim, beliau menyertai kawan-kawannya yang terdahulu – Hardi, Subri, Sadri dan Rizu. Insya Allah saya doakan Hakim dan kawan-kawannya terus menempah kejayaan dalam hidup mereka selepas ini.

Khatam Md al-Hakim Jamil (1) Khatam Md al-Hakim Jamil (2) Khatam Md al-Hakim Jamil (3) Khatam Md al-Hakim Jamil (4) Khatam Md al-Hakim Jamil (5) Khatam Md al-Hakim Jamil (6) Khatam Md al-Hakim Jamil (7) Khatam Md al-Hakim Jamil (8) Khatam Md al-Hakim Jamil (9) Khatam Md al-Hakim Jamil (10)