Jamaah masjid bersesak dan mencari ruang untuk masuk ke kawasan Raudhah di hadapan.

Raudhah adalah satu tempat yang sangat mulia di dalam Masjid Nabawi. Selain menjadi lokasi Rasulullah SAW dan para sahabatnya beribadah dan tempat turunnya wahyu kepada baginda, ia juga merupakan taman syurga.

“Ruang antara rumahku dan mimbarku adalah satu taman daripada taman-taman syurga. Dan mimbarku terletak di atas kolamku”

Kedudukan Raudhah adalah di antara rumah Rasulullah SAW dan Sayyidatina Aisyah RA dengan mimbarnya. Panjangnya ialah 26 meter jika diukur dari timur bermula dari rumah tersebut hingga ke mimbar di sebelah baratnya.

Tetapi sekarang hanya tinggal 22 meter kerana telah disekat dengan pagar makam. Lebarnya pula 15 meter bermula dari Mihrab Rasulullah SAW di sebelah selatan hingga ke akhir rumah tersebut di sebelah utara mengikut pendapat yang masyhur di kalangan ulama’.

Sebagai tanda, tempat ini dihampari dengan karpet berwarna putih hijau.

Buku – Madinah Munawwarah Kelebihan dan Sejarah (Ust Abdul Basit Abd Rahman)

Kesempatan beribadah di Masjid Nabawi tidak kami sia-siakan.

Oleh kerana kami tiba pada 13 Mac 2010 menjelang maghrib, kami segera bersiap dan bergegas ke masjid yang terletak 5 minit berjalan kaki. Selesai solat maghrib, bersama beberapa sahabat – Ust Mad, Cikgu Hamid dan lain-lain, saya ajak mereka terus ke ruang Raudhah.

Seperti kebiasaannya, kawasan Raudhah tetap sesak tetapi kami mesti mencuba dengan penuh sabar dan beradab. Saya tunjukkan kepada sahabat-sahabat ruang yang dimaksudkan dan banyakkan bersolawat serta berdoa agar diberikan ruang di kawasan Raudhah.

Alhamdulillah, ia tidak mengambil masa yang terlalu lama. Kata saya, ada ruang kosong terus saja solat walaupun di belakang. Yang penting masuk kawasan Raudhah terlebih dahulu.

Masing-masing sahabat mencari haluan sendiri sesudah ditunjukkan caranya. Dengan izin dan kasih sayang Allah SWT, kami berada di sana sehingga selesai solat Isyak. Solat, berdoa, berwirid, bersolawat, membaca al-Quran dan seumpamanya.

Saya sempat menghabiskan surah Hud dan kemudian memilih membaca surah Muhammad, al-Fath dan al-Hujurat di ruang Raudhah ini, sempena mengenangkan kisah-kisah baginda dalam surah-surah berkenaan.

Tidak lupa doa-doa yang dikirim oleh para sahabat sama ada melalui sms, atau pesanan lisan sebelum berangkat tempohari saya sampaikan.

Semestinya doa buat diri sendiri, isteri, anak-anak, keluarga besar sebelah keluarga saya dan isteri, guru-guru, rakan-rakan sekolah dan maahad, majikan dan rakan di JHEAINS, Persatuan Ulama’ Malaysia dan Parti Islam SeMalaysia tidak dilupakan.

Juga seluruh pendukung, penggerak dan penyokong semua gerakan Islam di mana sahaja berada khususnya di Sabah, mudah-mudahan diberikan kekuatan untuk menyampaikan risalah Islam.

Juga semua jamaah masjid dan surau di mana saya berkuliah, semua yang pernah mendengar ceramah dan tazkirah saya didoakan secara umum agar diampunkan olehNya, mudah menerima ilmu dan diberi peluang untuk sampai ke bumi yang sarat dengan perjuangan ini.

Juga kepada saudara-saudara kita semoga dikukuhkan aqidah mereka, dan diberikan hidayah kepada ahli keluarga mereka yang belum menerima Islam sebagai anutan mereka.

Yang termampu saya sebut nama mereka secara zahir, selebihnya Allah SWT Maha Mengetahui siapa sahaja yang saya maksudkan melalui doa-doa itu. Mudah-mudahan doa itu lebih bernilai dan berharga berbanding mencari buah tangan untuk dibawa balik buat sahabat yang terlalu ramai ini.

Alhamdulillah, sepanjang berada di sini sehingga petang isnin (15 Mac 2010) di Masjid Nabawi, saya berkesempatan masuk ke dalam kawasan Raudhah sebanyak tiga kali, dan ada rakan-rakan yang lebih kerap lagi.

Mudah-mudahan ini bukan kunjungan kami yang terakhir ke Masjid Rasulullah SAW. Allahumma Ya Allah!

Kawasan tengah Raudhah menuju jalan keluar di sebelah kiri mihrab.

Ruang hadapan mihrab ini memang menjadi sasaran utama jamaah untuk mendirikan solat, berdoa dan seumpamanya.

Alhamdulillah, bersama beberapa sahabat, kami bergilir-gilir solat ringkas dan berdoa di hadapan mihrab. Tidak boleh terlalu lama kerana ingin memberi peluang kepada orang lain.