“Tidaklah digalakkan bermusafir melainkan ke tiga buah masjid iaitu Masjidil Haram, Masjidil Aqsa dan Masjidku ini”

“Pahala solat di masjidku ini adalah seribu kali lebih baik berbanding di masjid-masjid lain kecuali di Masjidil Haram”.

Madinah terletak di tengah-tengah lembah yang subur.

Menurut sebahagian ahli sejarah, Tanah Haram Madinah adalah sepanjang 16km. Ini bertepatan jika diukur jarak Jabal Thur dari Masjid Nabawi adalah 8km dan Jabail Eir ke Masjid Nabawi juga sejauh 8km.

Nabi SAW ada menyebut : “Tanah Haram Madinah itu diantara Bukit Eir dan Bukit Thur”.

Oleh itu kedudukan Masjid Nabawi adalah di tengah-tengah Kota Madinah.

Tanah tapak masjid ini adalah berasal dari tempat mengeringkan kurma milik dua orang anak yatim bernama Suhail dan Sahl. Kawasan ini dipenuhi dengan pokok tamar, kubur orang bukan Islam dan runtuhan lama yang kemudiannya dibersihkan untuk didirikan masjid.

Kisah tanah ini terpilih sebagai tapak Masjid Nabawi begitu unik sekali.

Setibanya Rasulullah SAW dan rombongan ke Madinah, orang ramai berebut-rebut mengheret tali unta Rasulullah SAW untuk membawa baginda sebagai tetamu ke rumah masing-masing.

Namun Rasulullah SAW menyerahkan kepada unta baginda membuat pilihannya sendiri. Unta itu terus berjalan sambil berpaling ke kanan dan kiri seolah-olah mencari sesuatu sehinggalah ia berhenti di tapak masjid yang ada pada hari ini.

Setelah itu, bangun pula ketua-ketua kaum Khazraj berebut-rebut menjemput Rasulullah ke rumah mereka. Ketika itu, Abu Ayyub al-Ansari terus mengambil barang-barang Rasulullah dan menuju ke rumahnya. Baginda tersenyum dan bersabda : “Seseorang itu mesti bersama barangnya”.

Rumah Abu Ayyub yang bertuah itu letaknya betul-betul di hadapan masjid sekarang. Rasulullah SAW tinggal di situ hampir setahun lamanya. (Fathul Bari).

Masjid Nabawi dibina buat pertama kalinya pada bulan Rabiul Awwal tahun pertama hijrah, iaitu pada hari kedua setelah tibanya rombongan Rasulullah SAW. Keluasan asalnya ketika itu ialah kira-kira 35m x 20m = 1050m persegi dan 2.9m tinggi.

Tiangnya dibuat daripada pohon tamar dan atapnya dibuat daripada pelepah tamar, disimen dengan tanah liat dan dibuat condong sedikit untuk aliran hujan. Pembinaan diketuai sendiri oleh Rasulullah SAW dengan baginda memikul dan membawa batu bata.

Selepas Perang Khaibar, berlaku pembesaran oleh Rasulullah SAW pada tahun 7 hijrah (628M) hasil pertambahan umat Islam ketika itu. Dengan pembesaran itu, keluasan masjid bertambah kepada 50m x 50m = 2500m persegi.

Ukuran keluasan masjid selepas pembesaran terakhir oleh Khadimul Haramain ialah :

1) Tingkat bawah seluas 98,500 meter persegi boleh menampung 167,000 jamaah;

2) Tingkat atas seluas 67,000 meter persegi boleh menampung 90,000 jamaah;

3) Kawasan perkarangan masjid yang dijadikan medan solat boleh menampung seramai 250,000 orang.

Keseluruhannya boleh menampung sekitar 700,000 pada hari-hari biasa, manakala pada musim haji bilangan jamaah boleh melebihi sejuta orang.

Masjid Nabawi pada hari ini mempunyai 23 buah pintu utama, 81 pintu biasa, 10 menara, 27 buah kubah bergerak, 18 tangga biasa dan 6 tangga elektrik.

Rujukan : Buku Madinah Munawwarah Kelebihan Dan Sejarah. Ustaz Abdul Basit Abdul Rahman.