IMG_8946

Kami sudah menjadualkan hendak ke Sipitang petang semalam.

Akhirnya kami mengalah dengan beberapa jemputan di KK sehingga terlambat dan kemudiannya saya memutuskan agar raya ke Sipitang ditangguhkan saja ke tarikh lain. Bila, wallahu a’lam.

Kepada sahabat di Sipitang, Zul dan Umi di Kg Pengiran, Noe di Kg Guruh-Guruh maafkan kami tidak jadi ke sana walau sudah berjanji.

Selesai dari rumah mertua Ust Zamri, kami bergegas kembali ke KK menjelang maghrib. Bersalin baju di rumah, saya kembali ke Surau Taman Austral ada acara selepas isyak.

Sebenarnya saya datang sebagai blogger saja untuk mengambil gambar. Tetapi Ust Mad Sepanggar meminta saya mengendalikan majlis bersejarah ini.

Teringat kepada kemahiran fotografi Abg Rashad, saya pohon beliau mengambil gambar.

Malam ini ada majlis pengislaman.

Malini, 21 tahun anak angkat kepada Hjh Umi Najibah memeluk Islam di hadapan saya dan jamaah surau yang meraikan keislamannya.

Alhamdulillah, ini sejarah baik juga buat surau kerana majlis seumpama ini berlaku buat pertama kalinya. Saya sebutkan juga agar jika ada rakan taulan hendak memeluk Islam, sebaiknya diadakan secara terbuka.

Biar dia melihat, inilah saudara-saudara barunya yang akan membela hidupkan ketika susah dan senang.

Syukur, Nur Malini mempunyai ibu angkat yang baik dan memahami tuntutan dakwah Islam. Besar pahala Hjh Umi.

Selepas selesai doa, saya minta Nur Malini bersalaman dengan para muslimat yang hadir. Sementalahan itu, dia menangis. Saya tahu air mata itu mengalir gembira. Percayalah, inilah sebesar-besar nikmat yang dialaminya.

Selamat Nur Malini, dirinya sudah bersih dan suci daripada segala dosa seperti anak yang baru lahir. Selamat juga kerana Nur hanya beraya tahun ni, tak perlu puasa.

IMG_8951

IMG_8965

IMG_8978

IMG_8982