Sumber : http://ulamasedunia.org/2016/11/08/afghanistan-dan-kebangkitan-islam/

“Jika mahu dibandingkan dunia Islam ini dengan satu jasad yang telah direbahkan, di sana masih ada urat nadi yang masih mengalir. Orang itu ialah negara di banjaran Hindu Kush yang bernama Afghanistan, yang masih bangkit menentang penjajah.”

Demikian menurut Naib Kesatuan Ulamak Islam Sedunia, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang semasa menjelaskan maksud kata-kata ‘Afghanistan adalah urat’. Menurut beliau, kata-kata tersebut ialah ungkapan pujangga Islam yang telah menulis mengenai dunia Islam di zamannya. Kata beliau, tulisan tersebut adalah berdasarkan situasi dunia Islam yang ketika itu dijajah oleh penjajah Inggeris.

“Rakyat Afghanistan walaupun miskin, buta huruf namun sangat kuat cintakan Islam dengan kejahilannya,” kata beliau lagi.

Selain itu, beliau menambah semasa kuasa-kuasa besar dunia menghalang kemunculan semula kuasa Islam pada tahun 70-an, banyak gerakan Islam dihancur-leburkan. Menerusi rakaman kuliah yang beliau sampaikan itu, beliau turut menceritakan kebangkitan Ikhwanul Muslimin semasa negara Islam ditindas.

“Ikhwanul Muslimin dibawah pimpinan Hassan Al-Banna melaungkan seruan jihad lalu bangkitlah pemuda-pemuda Islam di Mesir dan seluruh negara Arab,”ujarnya. Beliau juga menceritakan bagaimana Ikhwanul Muslimin berjaya menundukkan tentera Israel di beberapa kawasan sehingga gencatan senjata dipersetujui.

“Didapati para Mujahidin yang berjuang bersama Ikhwanul Muslimin berjaya menundukkan Israel di beberapa kawasan. Lalu kuasa-kuasa besar dunia membuat keputusan untuk mengadakan gencatan senjata dan ianya dipersetujui,”jelas Tuan Guru.

Pada masa sama, Tuan Guru memberitahu persepsi masyarakat  bahawa dunia hanya dikuasai oleh satu kuasa besar iaitu barat. Namun, mereka turut menyedari masih ada kuasa yang lagi besar iaitu Islam.