Haji Karim Abd Rahman

Tarikh : 7 November 2014

Lokasi : Masjid Kg Bangka-Bangka Likas

Kesempatan menerima undangan sebagai khatib di Masjid Kg Bangka-Bangka Likas tempohari telah menemukan saya dengan seorang tokoh lama di Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) satu ketika dahulu. Beliau yang saya maksudkan ialah Tuan Haji Karim Abdul Rahman.

Tidak banyak saya kenang tentang beliau, kecuali beliau adalah seorang yang turut berperanan dalam penubuhan Maahad Tahfiz al-Quran wal-Qiraat Negeri Sabah yang saya juga salah seorang pelajar sulungnya pada pertengahan tahun 1995. Kalau tidak salah beliau ketika itu ialah Timbalan Setiausaha MUIS dan kemudian sebagai Timbalan Pengarah JHEAINS apabila JHEAINS diwujudkan.

Justeru, apabila bertemu dan bersembang sebentar selepas solat jumaat tempohari, beliau begitu berbangga dan bersyukur kerana usaha mereka selaku pengasas sudah membuahkan hasil. Sudah mula kelihatan lepasan-lepasan maahad yang menghafaz al-Quran berada di sana-sini berbakti kepada masyarakat. Moga ada pahala berpanjangan buat mereka yang bersusah payah menubuhkan maahad ini.