Sumber : http://m.harakahdaily.net/index.php/kesatuan-fikrah/31921-tidak-maksum-kenapa-tidak-boleh-ditegur

NASRUDIN HASSAN | 05 November 2014.

“Ulama tidak maksum! Kenapa tidak boleh ditegur? Kenapa tidak boleh dikritik? Mereka bukan maksum!”

Demikianlah berlegar di satu sudut laman sosial facebook dan lainnya secara berulang ketika melampirkan hujah dalam mempersoal dan mempertikai beberapa keputusan dan tindakan pimpinan. Saya lihat hujah sebegini hanyalah memaparkan sikap skeptikal yang berterusan terhadap para alim ulamak kita, justeru:-

Pertama: semua orang tahu bahawa tidak ada manusia yang maksum di muka bumi ini kecuali para Anbiya’ Alaihimus Solaatuwas Salam.

Kedua: tidak ada siapa, khasnya dari alim ulama kita yang mengeluarkan kenyataan bahawa ulama tidak boleh ditegur dan dikritik.

Umum menyedari bahawa sejak sekian lama, alim ulamalah yang sering menjadi tumpuan. Pelbagai teguran dan kritikan dihamburkan kepada mereka. Saya perhatikan segalanya diterima dengan lapang dada. Meskipun terdapat kritikan liar dan kesat. Ianya diserap dengan penuh sabar. Insyaallah, ulama haraki selayaknya peka dengan pelbagai teguran dan kritikan.

Namun bukan bermakna mereka tidak boleh menjawab segala kritikan yang dirembas kepada mereka. Memberi pencerahan, membetulkan fakta dan menjelaskan betul duduk sesuatu perkara adalah suatu yang wajar dilakukan di samping teguran dan kritikan membina diterima dengan baik dan dialu-alukan para alim ulama kita. Semua pihak mesti mengamalkan kaedah “sebagaimana kita sedia mengkritik, maka kita juga mestilah bersedia untuk dikritik”.

Isunya bukan maksum atau tidak kerana sememangnya tiada yang maksum di kalangan kita. Persoalan berbangkit ialah adab mengkritik. Sebagaimana kita mahu para alim ulama kita menerima kritikan, maka kita juga sayugianya mengemukakan kritikan yang membina bukan menghina.

Saya lihat ramai yang gagal membezakan antara teguran dengan cemuhan, nasihat dengan cercaan, kritikan dengan herdikan, bantahan dengan tohmahan. Akhirnya ia merosakkan adaabul ikhtilaf (adab perbezaan pendapat) dan mengusutkan tali ukhuwwah (persaudaraan).

Firman Allah swt:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْم

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa. (Surah Al Hujurat: 12)

Nasrudin bin Hassan

Timbalan Pengerusi 1

Lajnah Dakwah PAS Pusat