Ustaz Haji Mohammad Ibrahim

Ustaz Haji Mohammad Ibrahim, imam rawatib di Masjid as-Sobirin Kg Sipanggil Putatan memutuskan untuk balik ke Semenanjung Malaysia setelah berkhidmat di bumi Sabah lebih 40 tahun.

Beliau adalah guru agama kepada ramai orang, termasuk isteri saya pada zaman persekolahan dahulu. Ustaz Haji Mohammad berasal dari Melaka, melalui cerita lisan yang sampai kepada saya pernah serumah dengan guru kami Allahyarham Ustaz Haji Abu Bakar Omar (yang baru meninggal bulan oktober lepas) semasa tinggal bersama Allahyarham Ustaz Datuk Haji Mohammad bin Ahmad, Mufti Sabah ketika itu.

Ustaz Haji Mohammad sudah beberapa tahun bertugas sebagai imam di masjid ini, bahkan ketika masih di lokasi masjid (surau) lama yang masih wujud di kawasan yang sama di sini. Pada peringkat awal saya tidak mengetahui ketokohan beliau, beliau mendatangi saya ketika saya bertugas di Masjid Negeri Sabah – sekitar tahun 2005-2006 – untuk tasmik hafazan beberapa surah al-Quran.

Beberapa bulan kemudian saya jadi rasa terkedu apabila mendapat tahu beliau adalah orang lama dalam dunia dakwah di Sabah bahkan guru agama kepada isteri saya. Apabila saya berkuliah maghrib setiap isnin di masjid ini, beliau adalah orang yang istiqomah untuk berjabat tangan dan mengucapkan terima kasih setiap selepas kali selesai kuliah sebelum azan isyak dikumandangkan. Luhurnya akhlak beliau walaupun kepada orang muda seperti saya.

Isteri Ustaz Haji Mohammad meninggal dunia beberapa bulan lepas ketika mereka berziarah ke Semenanjung, juga seorang guru agama dan mereka adalah pasangan suami isteri yang sangat konsisten hadir ke masjid solat berjamaah, sama ada ketika Ustaz bertugas imam solat atau tidak.

Ustaz Haji Mohammad memutuskan untuk berpindah ke Negeri Sembilan, kita doakan beliau dikurniakan umur yang panjang, tubuh yang sihat, dimudahkan beramal ibadah. Semoga ada kesempatan bertemu dengan beliau lagi selepas ini.