syahmi

Anak kepada sahabat kami Muhammad Syahmi berumur 10 tahun didapati hilang di pantai Kampung Nanamun, berdekatan Kg Rampayan Kota Belud sejak 2 November lepas. Syahmi pada petang 2 November tersebut gagal ditemui ketika sedang berkelah bersama beberapa rakannya dari sekolah tahfiz berdekatan.

Gerakan mencari diadakan secara besar-besaran merangkumi pelbagai jabatan, agensi kerajaan, parti politik, badan bukan kerajaan (NGO) dan penduduk kampung turut membantu mengesan dan mencari adik Syahmi di laut, darat hingga ke kawasan hutan.

Petunjuk paling jelas hanyalah sepasang selipar kepunyaan Syahmi yang diletakkan di tepi pantai berkenaan. Skuad anjing pengesan juga digunakan sehingga dikatakan mencari ke kawasan hutan berdekatan dan berhenti di suatu lokasi.

Darussyifa’ Sabah turut menghulurkan bantuan dengan aktiviti ruqyah, solat hajat, zikir, azan dan sebagainya. Beberapa rombongan Darussyifa’ bergilir-gilir telah dan akan pergi ke lokasi.  Saya terlibat dalam rombongan kedua bersama-sama dengan Hamid Ismail, Chef Abdullah Ahmad, Yusrizal Anuar dan Cikgu Haji Makhtar berada di lokasi selama 4 jam.

Mohon sahabat-sahabat pembaca blog ini turut mendirikan solat hajat dan mendoakan keselamatan Syahmi serta kesabaran buat ibu bapa dan keluarga Syahmi – Haryadi dan Sufilah. Sehingga catatan ini dibuat, adik Syahmi masih belum ditemui.

Isu Syahmi (1) Isu Syahmi (2) Isu Syahmi (3) Isu Syahmi (4) Isu Syahmi (5) Isu Syahmi (6) Isu Syahmi (7) Isu Syahmi (8) Isu Syahmi (9) Isu Syahmi (10) Isu Syahmi (11) Isu Syahmi (12) Isu Syahmi (13) Isu Syahmi (14) Isu Syahmi (15)