Ustaz Khairul Anuar Yusob

Kami serombongan mengambil kesempatan dalam program di kaki Gunung Kinabalu, untuk singgah di rumah seorang sahabat, Ustaz Khairul Anwar Mohd Yusob, orang Kulim Kedah yang bermastautin di belakang Pekan Nabalu. Oleh kerana ada beberapa sahabat yang bernama Khairul Anwar, jadi Ustaz Khairul Anwar ini biasa kami namakan Ustaz Khairul Nabalu.

Pekan Nabalu adalah sebuah pekan kecil yang wajib dilalui sama ada pergi atau balik untuk ke Kota Kinabalu dari arah Ranau dan sebaliknya. Di belakang pekan ini, terdapat sebuah sekolah bernama SK Dallas di bawah naungan daerah Kota Belud, dengan pemandangan hijau yang indah dan memukau serta cuaca yang nyaman – di sinilah sebuah keluarga pendakwah tinggal bertugas untuk masyarakat.

Ustaz Khairul dan isterinya sudah lapan-sembilan tahun tinggal di sini sejak tahun 2005. Isterinya mengajar di SK Dallas ini sementara Ustaz Khairul bertugas di SK Kaung Kota Belud sekitar 10-15 minit perjalanan dari rumah. Ustaz Khairul yang berkelulusan Sarjana Muda Usuluddin ini, bertugas di SK Kaung yang hanya mempunyai 88 orang murid dan daripadanya 26 orang beragama Islam.

Menarik Pekan Nabalu ini menemukan tiga sempadan daerah – Tuaran, Kota Belud dan Ranau.Di SK Dallas ini, muridnya sekitar 100 orang dan hanya 12 orang murid muslim termasuk anak-anak Ustaz Khairul. Tidak ramai keluarga muslim di kawasan Pekan Nabalu ini, hanya sekitar 3-4 keluarga sahaja.

Bahkan tiada masjid pun di sekitarnya. Hanya ada dua buah surau di Pekan Nabalu untuk kemudahan pelancong yang singgah dan di Kampung Bongol juga yang tidak jauh dari situ. Untuk solat jumaat, Ustaz Khairul yang pernah mengaji di Universiti al-Azhar Shibin el-Kom Mesir ini, perlu ke Masjid Pekan Kundasang sejauh 16km dengan memakan masa perjalanan sekitar  20-30 minit.

Di persekitaran rumah guru ini, terdapat tujuh buah rumah dan empat daripadanya dihuni oleh keluarga muslim. Namun begitu, Ustaz Khairul bermuamalah dengan kesemua penduduk di sini, menyebabkan kehadirannya disenangi. Tambahan lagi Ustaz Khairul dikenali dikalangan kami sebagai seorang yang ramah dan handal memasak, jadi beliau ada satu nilai tambah untuk rakan-rakan di sana berkawan baik dengannya..

Dari riak pergaulan kami beberapa kali, jelas Ustaz Khairul dan keluarganya gembira tinggal di sini.