Tarikh : 24 Oktober 2013

Lokasi : SMKA Mohammad Ali, Ranau

Saya dimaklumkan wakil maahad pernah membuat program yang sama di sekolah ini 3 tahun lalu, sebelum saya masuk bertugas di sini. Walaupun berkunjung ke sini tidaklah terlalu asing kerana punya beberapa sahabat yang bertugas di sini, saya tetap teruja untuk datang dan bertemu warga SEMEKAR.

Ada satu yang akan saya kenangkan apabila berceramah topik ini di sini dan perkara ini saya sebutkan kepada anak-anak yang hadir. Nostalgia, apabila mengenangkan bahawa ketika maahad ini mula ditubuhkan dan mempunyai 8 orang pelajar sulung yang berumur 16 tahun, dua daripada mereka adalah dari sekolah ini.

Mereka berdua adalah sahabat baik kami – Ustaz Haji Zamrul Mohd Aslie dan Ustaz Haji Kamaronnizam Mat Isa, sedangkan enam orang lagi adalah dari SMUI Toh Puan Hajjah Rahmah. Kedua-dua sekolah ini kini sudah tidak berada di lokasi asal mereka. Justeru saya teruja apabila menziarahi sekolah ini.

Saya juga maklum bahawa sekolah ini hampir tidak putus menghantar wakil mereka, walaupun tidak setiap tahun kemasukan tetapi SEMEKAR dikira sekolah yang tidak asing bagi Maahad Tahfiz. Terima kasih Ustaz Rezany dan Ustaz Jazlan yang meraikan kami. Semoga hubungan erat ini akan berterusan dan Ranau terus subur melahirkan bakal-bakal penghafaz al-Quran.

Allahu Akbar.

Semekar (1) Semekar (2) Semekar (3) Semekar (4) Semekar (5) Semekar (6) Semekar (7) Semekar (8) Semekar (9) Semekar (10) Semekar (11)