20130927_124802

Khatib : Habib Abd Rahim Habib Abd Rahman

Lokasi : Masjid al-Mahabbah Kg Muhibbah Petagas

Firman Allah SWT : Katakanlah wahai Muhammad, jika kamu mencintai Allah maka ikutlah aku (Rasulullah), nescaya Allah akan mengasihi kamu dan mengampunkan dosa-dosa kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Semua manusia suka agar dicintai oleh Allah SWT dan tidak dibenci Allah SWT. Namun agak menghairankan tidak ramai manusia suka melakukan sesuatu yang menyebabkan dia dikasihi Allah SWT, bahkan melakukan sesuatu yang menyebabkan dia dimurkai oleh Allah SWT.

Bahkan dalam kehidupan seharian, kita sendiri mahu agar disukai oleh jiran tetangga dan tidak mahu dibenci mereka. Satu segi yang lain, jika kita dibenci oleh jiran tetangga kita boleh berpindah ke tempat lain. Tetapi bagaimana pula jika kita dibenci oleh Allah SWT, hendak ke mana dibawa diri dan hidup kita yang semua alam semesta ini semuanya dijadikan oleh Allah SWT?

Untuk bersedekah contohnya, orang yang bersedekah ke masjid bimbangkan pengerusi masjid adakah akan memberikan balasan untuknya? Bersedekah ke anak yatim piatu, adakah mereka akan memberikan balasan kepadanya? Bersedekah untuk membina jalanraya, adakah penggunanya akan memberikan balasan kepadanya?

Hakikatnya, iman kita masih lemah mengharapkan balasan manusia sedangkan Allah SWT boleh dan berkuasa memberikan balasan berkali ganda kepada sesiapa sahaja yang dikehendakinya. Sedangkan sedekah adalah antara amalan yang menyebabkan seorang hamba dikasihi oleh Allah SWT. Beramallah kerana Allah SWT bukan kerana yang lain, agar Allah SWT mencintainya.