Tarikh : 25 Julai 2013 (Khamis)

Tempat : Studio Sabah FM, Jalan Lintas.

Masa : 11.15-11.30 malam.

Pada mulanya penerbit rancangan Hajah Johara Abdullah mahu mengadakan slot ini dalam bentuk rakaman saja, kemudian menukarkannya kepada siaran lansung pada masa yang ditetapkan. DJ bertugas ketika itu ialah Cik Fatin yang sudah saya kenali beberapa tahun sebelum ini.

Bayangkanlah ceramah berkaitan Nuzul al-Quran yang biasanya saya sampaikan sekurang-kurangnya 40 minit hingga sejam setengah terpaksa disingkatkan di sana sini sehingga tinggal 15 minit sahaja, kerana demikianlah peruntukan masa yang ada.

Namun, dengan tempo takzirah yang sedikit laju, saya mengutarakan kepada para pendengar 2 isi penting :

1) Sejarah ringkas dan pengenalan nuzul al-Quran;

2) Bagaimana umat Islam berinteraksi dengan al-Quran iaitu dengan tilawah, baca terjemahan, mempelajari huraian atau tafsirannya, hafaz al-Quran dan mengamalkannya. Sempat juga saya sebutkan institusi menghafaz al-Quran yang ada di negeri ini mana yang sempat.

Semoga Allah memberkati majlis ringkas ini. Terima kasih Puan Johara dan DJ Fatin yang memberi kepercayaan kepada saya kali ini.

Nuzul Quran @ Sabah FM (1) Nuzul Quran @ Sabah FM (2) Nuzul Quran @ Sabah FM (3) Nuzul Quran @ Sabah FM (4) Nuzul Quran @ Sabah FM (5) Nuzul Quran @ Sabah FM (6) Nuzul Quran @ Sabah FM (7)