Tarikh : 29 Jun 2013 (Sabtu)

Tempat : Masjid at-Taqwa Keningau

Misi kami – Darussyifa’ Sabah – ke daerah Keningau bermula dengan sesi ceramah secara serentak di empat buah masjid dengan empat penceramah. Ustaz Haji Muchlish di Masjid Pekan, Ustaz Haji Nik Anwar Zakaria di Masjid IPG Keningau, Ustaz Amir Hussin di Kg Tudan Baru sementara saya di Masjid Daerah Keningau.

Ceramah di Masjid Daerah ini saya fokuskan kepada empat perkara :

1) Kewujudan makhluk halus seperti jin dan syaitan, permusuhan mereka terhadap manusia sejak zaman nabi Adam AS sehingga hari kiamat nanti. Di kalangan jin juga ada yang beragama Islam sebagaimana yang diceritakan di dalam al-Quran, hadith-hadith Nabi SAW dan pengalaman orang soleh.

2) Ilmu sihir yang berlegar dalam masyarakat, adalah salah satu unsur yang dibawa oleh syaitan yang antara tujuannya untuk memporak perandakan manusia khususnya kekeluargaan dan masyarakat umumnya. Ia berlaku lama sejak dahulu sehingga saat ini, aktiviti memisahkan antara suami isteri, anak dan ibu bapa dan sebagainya.

3) Melalui petunjuk al-Quran dan hadith-hadith Nabi SAW, terdapat kaedah rawatan dan pengubatan Islam baik untuk menangani penyakit zahir dan batin termasuk gangguan jin dan syaitan yang tidak dapat dirawat oleh perubatan moden. Dalam masa yang sama, terdapat penyamaran pihak tertentu yang menggunakan nama pengubatan Islam untuk menyeleweng dan mengambil keuntungan.

4) Darussyifa’ Sabah sudah memulakan pengajian sejak 2 tahun sudah dan mempunyai 3 premis rawatan sehingga kini. Misi merawat dan dakwah akan terus berjalan mengikut kemampuan yang ada pada para perawat yang telah diamanahkan untuk membantu pesakit yang datang.

Alhamdulillah, ratusan pesakit mendapat khidmat Darussyifa’ Sabah, sekaligus menghindarkan mereka daripada bertemu dengan rawatan yang bertentangan dengan Islam seperti sihir, tangkal, azimat, bertemu bomoh pawang dan sebagainya.

Foto dirakam oleh Imam Fahmi Syah.

Ceramah @ Masjid Daerah Keningau (1) Ceramah @ Masjid Daerah Keningau (2) Ceramah @ Masjid Daerah Keningau (3) Ceramah @ Masjid Daerah Keningau (4) Ceramah @ Masjid Daerah Keningau (5) Ceramah @ Masjid Daerah Keningau (6) Ceramah @ Masjid Daerah Keningau (7) Ceramah @ Masjid Daerah Keningau (8)