Tarikh : 28 Jun 2013 (Jumaat)

Lokasi : Pejabat Makmal Kesihatan Awam, Bukit Padang Kota Kinabalu.

Allah SWT menentukan peristiwa besar ini berlaku pada waktu malam dan baginda dalam keadaan sendirian, tiada seorang manusia yang tahu baik kalangan sahabat-sahabat baginda ataupun juga kalangan musyrikin. Ia menjadi ujian kepada semua orang sama orang terdahulu sehingga akhir zaman, percaya atau tidak akan suatu peristiwa hebat ini.

Ia tidak berlaku pada waktu siang agar semua orang menyaksikannya beramai-ramai dan lebih mudah mengimani perkara ini. Demikianlah dalam kehidupan ini Allah SWT tentukan adanya dosa dan pahala, syurga dan neraka, malaikat, syaitan dan iblis, semuanya tidak kelihatan oleh mata, tetapi diwajibkan kita mengimani akan adanya.

Justeru, dengan masa yang terus berlalu, manusia wajib kembali kepada Allah membuktikan keimanan dan keyakinannya dengan beramal soleh. Antara perkara asas yang manusia perlu lakukan ialah solat fardhu, belajar membaca al-Quran dan sebagainya. Semoga ada kebaikan untuk semua.

Israk Mikraj @ Makmal Kesihatan (1) Israk Mikraj @ Makmal Kesihatan (2) Israk Mikraj @ Makmal Kesihatan (3) Israk Mikraj @ Makmal Kesihatan (4) Israk Mikraj @ Makmal Kesihatan (5)