Tarikh : 13 Jun 2013 (Khamis)

Lokasi : Surau Nur Ehsan Kg Bawang Beaufort

Allah SWT telah mengiktiraf Rasulullah SAW sebagai hambaNya menunjukkan suatu tahap kemuliaan kurniaanNya. Allah menggunakan lafaz ‘hambaNya’ bukan rasulNya atau nabiNya kerana penggunaan lafaz hamba itu salah satu membawa erti bahawa baginda SAW dibawa berjalan dengan ruh dan jasadnya sekaligus, bukannya ruh dalam keadaan mimpi sebagaimana dakwaan pihak yang menolak kebenaran peristiwa ini.

Lihatlah apabila Nabi SAW sudah kembali dan menceritakan peristiwa ini kemudiannya, ada pihak yang mengiktiraf dan sebaliknya ada yang mengingkarinya sehingga ada yang murtad. Maka ia menjadi suatu proses pembersihan daripada Allah SWT terhadap hamba-hambaNya, apatah lagi tidak lama selepas itu akan berlaku pula suatu peristiwa yang lebih besar dan menguji mereka iaitu hijrah ke Madinah al Munawwarah.

Israk Mikraj @ Kg Bawang (1) Israk Mikraj @ Kg Bawang (2) Israk Mikraj @ Kg Bawang (3) Israk Mikraj @ Kg Bawang (4) Israk Mikraj @ Kg Bawang (5) Israk Mikraj @ Kg Bawang (6) Israk Mikraj @ Kg Bawang (7) Israk Mikraj @ Kg Bawang (8)