Tarikh : 6 Jun 2013 (Khamis) 

Tempat : Bangunan JKR, Sembulan

Nabi SAW diperlihatkan seorang perempuan tua yang bongkok di pinggir jalan lalu berkata : “Aku hendak bertanya, tunggulah dahulu wahai Muhammad!” Nabi SAW tidak memperdulikannya, malah meneruskan perjalanannya.

Baginda bertanya kepada malaikat Jibril AS : Siapakah yang memanggil itu? Jawab Jibril : Itulah perumpamaan umur dunia ini sama dengan sisa umur yang masih tinggal daripada nenek tua itu.

***

Begitulah dunia yang tua ini masih diingini oleh manusia mendekatinya. Manusia biasanya tidak sedar diri dengan kehidupan yang sementara dengan menyibukkan dirinya akan sesuatu yang bakal ditinggalkan di dunia. Tidak mahu menyibukkan diri dengan sesuatu yang bakal dibawanya ke alam barzakh.

Manusia terpedaya dengan kesenangan yang memperdaya, hiburan yang melampaui batas, sehingga meninggalkan asas ugamanya sendiri seperti aqidah yang sahih, ibadah yang benar dan akhlak yang tulus. Semoga Allah SWT menyelamatkan kita dengan petunjukNya ke jalan yang lurus.

Israk Mikraj @ JKR (1) Israk Mikraj @ JKR (2) Israk Mikraj @ JKR (3) Israk Mikraj @ JKR (4) Israk Mikraj @ JKR (5) Israk Mikraj @ JKR (6) Israk Mikraj @ JKR (7)