Tarikh : 20 Mei 2013 (Ahad)

Tempat : Pusat Pelancongan Tinukadan, Kampung Mongkusilad Moyog Penampang

Satu pengalaman yang menarik dan menyeronokkan apabila kami sekeluarga bersama sahabat-sahabat jamaah surau Riyadhus Solihin Taman Austral bersama keluarga masing-masing termasuk anak-anak muda mengadakan rihlah di Moyog semalam.

Perjalanan dari surau ke lokasi mengambil masa sekitar 45 minit, dengan masing-masing membawa makanan dan kemudian dikongsikan beramai-ramai. Sebahagian kami tidak pernah datang ke tempat menarik ini manakala sebahagian memang selalu berkunjung setiap bulan.

Entahkah lokasi ini tidak diketahui ramai atau memang tidak digemari, sebab berdasarkan pengalaman rakan-rakan yang selalu berkunjung di sini memang tidak ramai orang awam yang datang. Kebiasaannya apabila mengadakan rihlah di sini, tidak ada individu atau kumpulan lain yang datang menyebabkan suasana terkawal.

Ada kawasan air yang cetek, sederhana dan dalam, ada kawasan yang sedikit tersorok, semuanya memudahkan pilihan mandi manda untuk kanak-kanak, muslimat, juga kepada mereka yang tidak tahu berenang. Terima kasih sahabat-sahabat yang menunjukkan lokasi menarik ini dan kami berhajat untuk datang lagi ke sini pada masa akan datang.

Rihlah @ Moyog (1) Rihlah @ Moyog (2) Rihlah @ Moyog (3) Rihlah @ Moyog (4) Rihlah @ Moyog (5) Rihlah @ Moyog (6) Rihlah @ Moyog (7) Rihlah @ Moyog (8) Rihlah @ Moyog (9) Rihlah @ Moyog (10) Rihlah @ Moyog (11) Rihlah @ Moyog (12) Rihlah @ Moyog (13) Rihlah @ Moyog (14)