Masjid Kg Contoh Petagas

Khatib : Ustaz Mohd Azrin Bin Samsudin (Aman Palestin)

Lokasi : Masjid as-Salam, Kg Contoh Petagas

Firman Allah SWT bermaksud : Maha suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (Al-Isra’ :1)

Rasulullah SAW bersabda (bermaksud) : Janganlah kamu bersusah payah untuk pergi (bermusafir) melainkan ke tiga buah Masjid : Masjid al-Haram, Masjid al-Aqsa dan Masjidku ini (Masjid al-Nabawi)” (HR al-Bukhari dan Muslim).

Bumi Palestin dan Baitul-Maqdis telah diceroboh oleh tentera-tentera penjajah Zionis. Masjid al-Aqsa telah dikotori oleh golongan Yahudi yang melampau. Masjid al-Aqsa adalah kiblat pertama bagi umat Islam dan terletak di salah sebuah daripada tiga kota suci bagi kaum muslimin selepas Makkah dan Madinah.

Sepatutnya seluruh umat Islam berasa cinta untuk mempertahankan kesuciannya dan merasakan kehilangannya. Akan tetapi mereka semua masih ‘nyenyak’ tidur! Bangsa Arab sering mengatakan bahawa ‘kami telah kehilangan Masjid al-Aqsa..’ Sedangkan sebenarnya masalah yang menimpa Masjid al-Aqsa adalah masalah umat Islam seluruh dunia, bukannya bangsa arab sahaja.