Tarikh : 22 Februari 2013 

Masa : 10-11.30 pagi

Tempat : Dewan Datuk Haji Asmali, Maahad Tahfiz al-Quran Negeri Sabah

 

Setiap sesi di penghujung semester sebelum peperiksaan bermula, biasanya Maahad akan mengadakan Majlis Ridha Mu’allim, khususnya memohon redha dan restu para pensyarah. Sepanjang bertugas di maahad ini sejak November 2011, ini kali kedua saya hadir (walaupun sudah tiga kali diadakan).

Barangkali perasaan kasih kepada anak didik kami semakin mendalam, ia menjadi sesi yang sangat hening, kerana tumpahnya air mata apabila mereka terutama siswa siswi semester 6 bakal menamatkan pengajian dengan peperiksaan akhir diploma berlangsung. Siswa siswi semester 6 meluahkan perasaan suka duka mereka, mengakui salah silap serta memohon keampunan kepada para guru.

Bagi saya pula, setiap kali sukatan pengajian di setiap kelas semester saya tamatkan, saya sendiri meminta maaf kepada pelajar kerana kelemahan diri serta keterbatasan ilmu dalam mengajar mereka, mungkin saja ada sesuatu yang salah semasa ilmu disampaikan atau tersilap ungkapan dan sebagainya.

Insya Allah dunia ciptaan Allah SWT begitu luas, peluang mencipta kejayaan ada di mana-mana asal sahaja kita berusaha dan bertawakkal kepada Allah SWT. Semoga anak didik kami mencapai kejayaan di dalam peperiksaan yang mendatang. Saya ridha terhadap mereka semua, mudah-mudahan mereka juga ridha terhadap saya dan ilmu yang dicurahkan.

Ridha Muallim (1) Ridha Muallim (2) Ridha Muallim (3) Ridha Muallim (4) Ridha Muallim (5) Ridha Muallim (6) Ridha Muallim (7) Ridha Muallim (8) Ridha Muallim (9) Ridha Muallim (10) Ridha Muallim (11) Ridha Muallim (12) Ridha Muallim (13) Ridha Muallim (14) Ridha Muallim (15) Ridha Muallim (16) Ridha Muallim (17) Ridha Muallim (18)