Tarikh : 22 Februari 2013 (Jumaat)

Masa : 8.30 – 9.30 pagi

Tempat : Dewan SMAN Pantai Manis Papar

Sesuatu yang tidak dapat saya lupakan apabila di peringkat awal pengambilan pelajar pertama Maahad Tahfiz al-Quran wal Qiraat Negeri Sabah, seorang senior kami sebagai pimpinan pelajar tampil ke kelas kami tingkatan 3 SMUI Toh Puan Hajjah Rahmah untuk mengambil nama, siapa di kalangan kami yang berminat untuk menyambung pengajian ke Maahad Tahfiz. Ketika itu tiada siapa pun di kelas kami yang respon, sama ada tampil ke hadapan atau mengangkat tangan.

Di asrama putera, pengawas asrama bercerita elok tentang kelebihan menghafaz al-Quran dari segi dunia ataupun akhirat. Elok-elok pula selepas itu, ramai di kalangan kami yang tiba-tiba berminat untuk ke maahad. Borang yang sedikit terpaksa difotokopi semula kerana permintaan yang banyak. Saya akan mengenang babak itu dan individu yang menasihati kami agar belajar ke Maahad Tahfiz. Terima kasih Ustaz Hamdani Omar yang kini berkhidmat sebagai Tuan Pengetua di SMAN Pantai Manis Papar.

Saya kira beliau memegang saham pahala yang tidak sedikit kerana dengan nasihat beliau kepada kami, sehingga kini Maahad sudah melahirkan lebih 60 orang penghafaz al-Quran bermula dengan kami yang dinasihati beliau yang seramai 6 orang itu – Rahim Yahya, Nadzri Mustakim, Yakob Jilun, Razali Abd Rahman, Hafidz Ahmad dan saya.  Justeru nostalgia itu saya ungkapkan di hadapan para pelajar tingkatan 4-6 di sekolah beliau bertugas kini.

Alhamdulillah, kami berinteraksi dengan baik dengan beberapa soalan yang diutarakan. Semoga Allah SWT membuka hati beberapa pelajar di sini untuk menyertai dunia tahfiz bersama kami, menyertai Ummu Afifah – senior mereka yang kini sudah menghafaz 11 juzu’ dalam semester 2. Mohon maaf tidak dapat berceloteh lebih lama kerana kami terpaksa patah balik ke Kota Kinabalu, mengejar majlis seterusnya di Maahad Tahfiz. Terima kasih Ustaz Hamdani dan pihak sekolah yang memberi kami peluang bertawajjuh di sini.

Promosi Maahad @ SMAN Papar (2) Promosi Maahad @ SMAN Papar (10) Promosi Maahad @ SMAN Papar (9) Promosi Maahad @ SMAN Papar (8) Promosi Maahad @ SMAN Papar (7) Promosi Maahad @ SMAN Papar (6) Promosi Maahad @ SMAN Papar (5) Promosi Maahad @ SMAN Papar (4) Promosi Maahad @ SMAN Papar (3) Promosi Maahad @ SMAN Papar (11) Promosi Maahad @ SMAN Papar (12)