Rawat (1)

Apa yang saya tahu, bicara makhluk jin ini tidak semestinya benar dan tidak juga semestinya salah. Boleh jadi juga benar dan boleh jadi juga bohong. Jika dia berbohong terpulanglah kepada Allah SWT untuk menilai penyelewengan yang mereka lakukan, sama sahaja seperti manusia yang sama-sama dipertanggungjawabkan di hadapan Allah SWT.

Kejadian yang berlaku beberapa hari kebelakangan amat menggusarkan sekaligus menjadi ilmu dan pengalaman yang sangat berharga. Apabila beberapa orang warga kami diganggu oleh makhluk jin ini, keadaan kalut seketika. Seorang daripada mangsa dirasuki berpuluh-puluh jin, sebahagiannya mengaku beragama Islam pula dan sebahagiannya tidak.

Ada jin yang mudah keluar  setelah diminta baik-baik, ada juga yang diruqyah sepertimana biasanya dilakukan. Bagi jin muslim setengahnya amat mudah dipujuk keluar, apatah lagi disebutkan tentang kuasa Allah SWT, janji syurga bagi mereka yang berbuat baik dan tidak mengganggu orang lain dan sebagainya.

Ada yang mengaku datang dari Putatan, Kepayan, Tawau bahkan dari Thailand juga. Ada yang berbahasa jawa, mandarin dan sabahan. Lucu juga apabila ada jin memaklumkan, aktiviti warga kami bersukan saban hari pada sebelah petang, mereka (puak-puak jin) ramai-ramai menonton di tepi padang atau gelanggang. Ada yang berlagak suara seperti rockers, peminat rempit – kerana mengajak kami menonton  lumba kereta dan sebagainya.

Rawat (2) Rawat (3)