Awat-Awat (1)

Sejak zaman sekolah menengah saya mendengar nama tempat ini melalui seorang sahabat kami – Ustazah Rina Rambli yang keluarganya berasal dari Awat-Awat Lawas ini. Sesudah lebih 15 tahun barulah saya dapat berziarah ke sini walaupun cuma singgah dalam tempoh sejam sahaja. Dari jalan utama  memakan masa sekitar 15-20 minit untuk sampai ke Kg Awat-Awat.

Awat-awat terletak di muara sungai, sebuah perkampungan atas air di hujung jalan yang memerlukan sesiapa sahaja yang datang, parkir kenderaan di tepi jalan dan kemudian menaiki perahu untuk ke seberang. Rumah-rumah penduduk kampung terletak di seberang sungai dan perahu dikenakan bayaran sekadar 50 sen (?) sahaja.

Satu produk yang terkenal di sini ialah ikan salai mereka. Cuma kedatangan kami pada sebelah pagi, produk yang dimaksudkan belum tersedia lagi. Seorang anak muda kami temui di sini mengatakan, terdapat lebih 100 rumah atas air di sini. Anak muda ini sedang belajar di UiTM Kuching dan sedang bercuti di sini. Ada sebuah sekolah rendah di sini berdekatan dengan jeti ke seberang. Dari sini anak-anak kampung mendapat pendidikan asas sehingga mereka dapat melanjutkan pelajaran ke luar.

Kami menuju ke seberang dan bapa bertemu seorang teman lama. Bapa menceritakan betapa ketika kecilnya, mereka menaiki perahu dari Trusan menuju ke Awat-Awat ini bersama ahli keluarga lain. Jadi kunjungan kami juga satu nostalgia pada ketika usianya sudah mencecah 68 tahun.

Awat-Awat (2) Awat-Awat (3) Awat-Awat (4) Awat-Awat (5) Awat-Awat (6) Awat-Awat (7) Awat-Awat (8) Awat-Awat (9) Awat-Awat (10) Awat-Awat (12) Awat-Awat (13) Awat-Awat (14) Awat-Awat (15) Awat-Awat (16) Awat-Awat (17) Awat-Awat (18)