Iran Palestinians Israel Syria Talks

Sumber artikel : http://zainurrashid.com/kembalinya-seorang-pahlawan/

Ramai di kalangan rakyat Malaysia yang mengenali Ismail Haniyya, PM Palestin sekarang. Semakin ramai juga yang mengenali as Syahid Sheikh Ahmad Yassin dan as Syahid Dr Abdul Azizi Rantisi kerana mereka berdua adalah pengasas Pergerakan Hamas.

Namun tidak ramai yang mengetahui bahawa Khaled Mashaal sebenarnya adalah merupakan seorang pemimpin kanan Hamas. Bahkan beliau sebenarnya adalah lebih kanan daripada Ismail Haniyya sendiri. Bezanya adalah kerana Khaled Mashaal adalah pemimpin Hamas yang berada dalam buangan.

Hamas membuat pendirian yang strategik untuk tidak mengumumkan siapakan sebenarnya ketua nombor satu mereka selepas syahidnya Sheikh Ahmad Yassin dan Abdul Aziz Rantisi. Ada kemungkinan bahawa tokoh nombor satu Hamas adalah dr Mahmood Zahar dan kemudiannya diikuti oleh Khaled Meshaal.

Khaled Mashaal telah dilahirkan pada 28 Mei 1956 dan telah menjadi peneraju utama Pergerakan Hamas sejak pembunuhan Abdel Aziz al-Rantissi pada tahun 2004. Khaled diberikan amanah sebagai Ketua Biro Politik Hamas.

Beliau telah dilahirkan di Silwad, sebuah kampung utara Ramallah dan berpindah ke Jordan pada tahun 1967 selepas Baitul Maqdis dijajah oleh Israel. Semasa belajar di Kuwait University, Khaled telah menjadi pemimpin utama pergerakan pelajar Islam dan telah mencabar dominasi Yasser Arafat dan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO).

Beliau telah mengambil bahagian dalam penubuhan Blok al-Haq Islami yang telah bersaing dengan Fatah untuk kepimpinan Ketua Kesatuan Pelajar Palestin di Kuwait. Selepas penubuhan Hamas pada tahun 1987, Khaled telah dipilih untuk memimpin Hamas di cawangan Kuwait. Beliau kemudiannya berpindah dari Kuwait ke Jordan pada tahun 1991.

Beliau hampir syahid di dalam beberapa percubaan membunuhnya. Beliau pernah diracun oleh Mossad Israel di atas arahan Benjamin Netanyahu dan Raja Hussin Jordan telah campur tangan untuk mendapatkan antidote (lawan racun) melalui Presiden Bill Clinton, AS sebelum Khaled Mashaal berjaya diselamatkan.

Khaled sekali lagi dibuang apabila kepimpinan Hamas disingkir dari Jordan pada bulan Ogos 1999 dan beliau tinggal di di Qatar buat beberapa ketika sebelum berpindah ke Damsyik, ibu negara Syria pada tahun 2001. Beliau adalah tokoh yang begitu dihormati dan ditakuti lawan. bahkan pada tahun 2010, sebuah majalah British iaitu New Statesman telah menyenaraikan Khaled Mashaal pada nombor ke 18 di dalam senarai “The World’s 50 Most Influential Figures 2010″

Beliau tidak berpeluang untuk terus tinggal lebih lama di Syria di bawah kekejaman Presiden Bashar al Assad kerana dia telah mengumumkan sokongannya kepada rakyat Syria yang bangkit menentang Bashar al Assad. Khaled terpaksa berhijrah sekali lagi pada Februari 2012 ke Qatar. Di antara kejayaan besar Khaled Meshal ialah apabila beliau berjaya menguruskan pertukaran Ghilad Shalit (tseorang entera Israel yang dicolek) dengan 1,027 rakyat Palestin yang ditahan di dalam penjara Israel.

Kedatangan Khaled ke Gaza semula buat kali pertama selepas 45 tahun beliau diusir keluar dari Palestin pada 1967 bagi menyambut Festival Ulang Tahun ke 25 Hamas adalah merupakan satu lagi petanda perkembangan kekuatan dan kemenangan Hamas yang semakin digeruni regim Zionis Israel dan sekutunya AS.

Ya, sudah semakin nyata bahawa “Era Zionis Pasti Akan Berakhir”…..!

khalid1khalid2khalid3khalid4khalid5