Wawasan Perdana (1)

Bagi pengguna tetap perkhidmatan feri antara dua wilayah WP Labuan-Menumbok di tanah besar Sabah, maklum akan musibah yang menimpa feri Wawasan Perdana yang sebahagian kapal tersebut terbakar beberapa bulan lepas. Saya pernah memuatkan berita berkenaan musibah tersebut di blog ini ketika itu. Selepas kejadian tersebut, perkhidmatan feri penumpang Wawasan Perdana dihentikan serta merta.

Sejak awal disember baru ini, feri berkenaan kembali menyambung khidmatnya kepada para pengguna. Walaubagaimanapun, aras tempat duduk penumpang masih kelihatan lapang tanpa kerusi seperti sebelum ini. Tiada tv dan penghawa dingin seperti biasa tetapi cermin kaca yang menutupi dinding dibuka agar angin boleh masuk ke aras berkenaan.

Penumpang duduk santai, bahkan berbaring sesuka hati di dalam dan beranda kapal. Lagaknya seperti perkelahan di atas kapal secara beramai-ramai dengan grup masing-masing. Kami melihat satu rombongan anak-anak muda yang lengkap dengan kamera besar masing-masing, turun naik ke hulu hilir kapal merakam pemandangan indah sepanjang pelayaran.

Alhamdulillah tiba di WP Labuan sekitar 12.30 hari.

Wawasan Perdana (2)Wawasan Perdana (3)Wawasan Perdana (4)Wawasan Perdana (5)Wawasan Perdana (6)Wawasan Perdana (7)