Qiyam @ MNS (1)

Antara program yang giat dianjurkan oleh Syukbah Dakwah Masjid Negeri Sabah ialah siri-siri qiyamullail yang diadakan secara berkala. Pada peringkat awal program qiyam ini hanya terbatas ketika 10 malam terakhir Ramadhan setiap tahun sejak 5 tahun kebelakangan ini iaitu sejak Allahyarham Ustaz Haji Nahar menjadi imam besar.

Program qiyamullail sebelum itu tidak diatur secara tersusun, masih dibenarkan dan diadakan secara individu dan masing-masing sahaja. Ketika zaman Allahyarham Ustaz Nahar diberikan peruntukan yang agak besar khususnya menampung biaya kos makan sahur. Pernah kemuncak qiyamullail dihadiri antara 300 hingga ke 400 peserta.

Masuk fasa kedua, kekerapan qiyamullail digandakan dengan diadakan pada malam-malam hari kebesaran Islam seperti malam 9 Zulhijjah (hari wuquf), malam 10 Muharram (asyura) dan lain-lain. Insya Allah jika diberikan kekuatan, kekerapannya akan digandakan lagi pada masa-masa akan datang.

Pagi 10 Muharram lepas, diadakan qiyamullail dengan bimbingan siswa-siswa Maahad Tahfiz. Program bermula pada jam 2.30 pagi dan berakhir pada jam 3.45 pagi. Kehadiran sekitar 30-40 orang termasuk muslimat yang kelihatan lebih ramai berbanding muslimin.

Ada sedikit salahfaham untuk penyediaan makan sahur sehingga sebahagian peserta dibawa makan ke restoran 24 jam, Indah Maju di Sadong Jaya. Terasa lucu pun ada sehingga kami beramai-ramai bersahur di restoran berkenaan, kemudian kembali ke Masjid Negeri Sabah untuk solat subuh berjamaah. Bersedia untuk program selanjutnya.

Qiyam @ MNS (2)Qiyam @ MNS (3)Qiyam @ MNS (4)