Khatib : Abu Nuha

Lokasi : Masjid al-Hilal Kg Tg Dumpil Putatan

Tindakan dan kejadian yang sepatutnya menyentuh hati dan naluri umat Islam di seluruh dunia. Menguji keimanan seluruh umat Islam, sejauh mana mereka bertanggungjawab untuk menjaga amanah membantu saudara seagama walaupun jauh beribu batu. Mereka yang menjadi saudara seaqidah kita dikepung, ditangkap, dipenjara, disiksa dan dibunuh oleh Zionis Laknatullah, kerana mereka – umat Islam di Palestin ingin agama Islam ini tertegak di dalam pemerintahan dan seluruh kehidupan mereka.

Jangan kita merasa hairan dengan sikap Yahudi Zionis yang melakukan kekejaman ini. Mereka membunuh orang tua, kanak-kanak dan perempuan. Ingat! Bangsa ini jugalah yang pernah membunuh para Nabi dan Rasul AS sebagaimana firman Allah SWT :

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah dan membunuh nabi-nabi dengan jalan yang tidak benar, serta membunuh orang-orang yang menyeru manusia supaya berlaku adil, maka sampaikanlah berita yang mengembirakan mereka (bahawa Allah akan menghukum mereka) dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya”. (Ali Imran : 21)

Bahkan para ulama Yahudi pernah memberi fatwa membenarkan tenteranya membunuh sesiapa sahaja tanpa mengira siapa mereka, kerana bangsa lain adalah haiwan dan binatang, terutama umat Islam, tetapi Allah SWT telah menetapkan bahawa cahaya agama Islam ini akan terus bersinar.

Cahaya dan hidayah Islam akan sampai di mana  sahaja cahaya matahari akan sampai. Allah SWT menjanjikan bahawa akan sentiasa ada hambaNya yang menjadi pejuang dan akan mempertahankan agama Islam ini walau darah dan batang tubuhnya menjadi pertaruhan.

Allah SWT telah memilih segolongan umat ini yang tidak boleh dikalahkan sehinggalah Allah SWT memberi keputusan, memenangkan Islam dan menghapuskan Yahudi. Allah SWT telah menunjukkan kepada kita melalui sabda Rasulullah SAW :

“Akan tetap ada satu kumpulan di kalangan umatku, mereka bangun berdiri menegakkan kebenaran agama ini. Mereka tidka boleh dilemahkan dan tidak boleh dikalahkan oleh orang yang mengecewakan mereka, sehinggalah datang keputusan daripada Allah SWT. Para sahabat bertanya, siapakah golongan itu wahai Rasulullah? Baginda menjawab : Mereka ialah penduduk Baitul Maqdis dan mereka yang berada di sekitar Baitul Maqdis”.

Hari ini sudah ada kumpulan-kumpulan yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW, mereka tampil dengan gagah berani, mereka cinta dan rindukan mati syahid bagi mempertahankan umat Islam dan tanah suci mereka. Kita melihat kebangkitan kumpulan Harakah Muqawamatul Islamiyyah (HAMAS) di Palestin dan Ikhwan Muslimin yang kini menguasai pemerintahan di Mesir melalui Presiden Dr Mohammed Mursi yang merupakan seorang penghafaz al-Quran, serta didukung oleh kumpulan-kumpulan Islam yang lain.