29 Oktober bermula semester baru untuk maahad bagi oktober-mac 2013. Semester 2, 4 dan 6. Siswa-siswi semester 1 (kini naik semester 2) sudah mengalami saat pertama kali berimtihan pada sesi lepas dan harapannya mereka sudah mengetahui selok belok maahad dan peperiksaannya sepanjang setengah tahun pertama di sini.

Saya ‘memegang’ semester 4, di mana sebahagian mereka tasmik al-Quran bersama saya. Saya berharap ada di kalangan mereka – kalaupun tidak semua – dapat mengkhatamkan hafazan pada akhir tahun ini. Saya melihat potensi mereka – daripada tujuh yang tasmik dengan saya – sekurang-kurangnya 3 orang boleh khatam pada akhir tahun ini.

Semester enam pula akan mengakhiri pengajian mereka pada februari dan mac tahun hadapan. Mereka dalam fasa akhir sebulan dua ini untuk mengkhatamkan hafazan al-Quran – kerana kini berada sekitar juzu’ 26-27. Untuk semester enam, saya menerima amanah mengajar subjek ilmu dhobt al-Quran. Doakan anak-anak didik kami berjaya dalam pengajian dan kehidupan mereka.