Sumber : http://www.islam.gov.my/ziarah-dakwah-di-bumi-sook

Tanggal 20 September 2012, Jakim Cawangan Sabah bersama JHEAINS Daerah Kecil Sook telah menyelusuri Kampung Mansiat, Sook di bawah program Ziarah Mahabbah. Perjalanan selama 1 jam 45 minit dari Pekan Sook itu sangat mencabar dengan kondisi jalan tidak berturap dan masih banyak yang dalam proses pembaikan. Keadaan permukaan jalan bertambah licin dan makin merbahaya apabila hujan mulai turun, dan ini sangat membimbangkan para penduduk dan pengunjung yang datang ke situ.

Objektif utama program adalah memberi bimbingan ilmu berkaitan dengan fardhu ain dan menyuburkan rasa kasih sayang bersama masyarakat. Diharapkan juga ia dapat menyuntik motivasi dan sokongan moral kepada penduduk kampung berkenaan untuk terus meningkatkan kefahaman mengenai ajara Islam sebenar.

Slot halaqah ilmu, tazkirah, solat berjemaah dan penyampaian sumbangan kepada saudara baru merupakan contoh aktiviti yang telah dijalankan oleh pihak penganjur. Selain Kg. Mansiat, program kali ini turut mendapat penyertaan dari Kg. Sinua, Kg. Sinaron dan Kg. Nandagan, Sook. Lebih 100 peserta dari 4 buah kampung itu sangat bersemangat dan bersungguh-sungguh dalam menjayakan setiap aktiviti yang dijalankan pada hari itu.

Ustaz Mohd Shamsuri Bin Ghazali, wakil Pengarah Jakim Sabah telah menyempurnakan majlis perasmian program. Turut hadir, Ustaz Rosman Bin Suni, Penyelaras Program Dakwah PLD Keningau, Encik Ismail Bin Amit, Pemaju Mukim Lanas memerangkap Pengerusi Surau As-Syakirin Kg. Mansit, Encik Johari Bin Bariau selaku Ketua Kg. Mansiat, Ustaz Baramsa@ Syukur Bin Batarasa selaku wakil JHAEINS Daerah Kecil Sook, Penggerak Dakwah Sook dan rombongan Jakim Cawangan Sabah.