Alhamdulillah, Kelas Pengubatan Islam Syukbah Dakwah Masjid Negeri Sabah (KPISD) kumpulan kedua menamatkan kelasnya pada 16 September lepas setelah menjalani kuliah sejak akhir mei 2012 setiap ahad. Kuliah ini dibimbing sepenuhnya oleh Yang Mulia Ustaz Haji Nik Anwar Zakaria al-Basuti. Disamping kuliah, sesi rawatan juga dibuka selepas kuliah untuk memberi pengalaman awal kepada bakal perawat.

Sementara menanti sesi konvokesyen pada awal Disember nanti, masih terdapat sebahagian sebahagian peserta yang belum menduduki peperiksaan hafazan ruqyah dan praktikal merawat. Terdapat belasan rangkuman ayat al-Quran dan doa daripada hadith mesti dihafaz oleh setiap peserta dan melakukan rawatan sambil dinilai oleh perawat-perawat senior. Sebagaimana sering disebutkan Ustaz Nik Anwar, beliau mengharapkan semuanya dapat lulus dalam kuliah ini demi kelangsungan dakwah Islam dari segi pengubatan Islam terutama yang berkaitan dengan makhlus halus dan sihir.

Saya juga sempat bertemu seketika dengan junior zaman sekolah dulu, Yappardin Haimin (foto terakhir) yang juga teman sebilik di asrama putera SMUI Toh Puan Hajjah Rahmah Kota Kinabalu. Yappardin selepas itu menyambung pengajian ke Universiti Malaya kini bertugas sebagai guru agama di SMK Tambulion Kota Belud. Bertahun juga tidak bertemu sejak habis zaman sekolah, dan apabila keluas pengubatan ini dibuka akhir Mei lepas, beliau antara pesertanya yang aktif dan datang dari Kota Belud setiap minggu. Untuk semuanya, semoga berjaya!