Sumber : http://sabah.pas.org.my/

Pada 31 Julai ini maka genaplah 25 tahun bertapak di Sabah. Sepanjang 25 tahun PAS berjuang di bumi di bawah bayu PAS terus berkembang. Bermula dengan 4 Kawasan iaitu PAS Kawasan Sandakan, Kinabatangan, Tawau dan Kota Belud kini telah berkembang  hampir melengkapi 25 kawasan parlimen di Sabah.

Walaupun belum menang dalam mana-mana pilihanraya yang disertai PAS tidak pernah kecewa mahupun berundur. Ini kerana PAS bukan sekadar sebuah parti politik semata-mata tetapi ianya juga sebuah badan dakwah dan tarbiah. Gerak kerja PAS akan terus berjalan sepanjang masa diseluruh pelusuk negeri Sabah.

Jika Ikhwan Muslimin mengambil masa 80 tahun untuk mengambil alih tampuk kuasa di Mesir, PAS percaya satu hari nanti perkara yang sama juga boleh berlaku di Sabah walaupun terpaksa menunggu 100 tahun lagi.

Bersempena jubli perak PAS Sabah, kami berhasrat menerbit satu catatan sejarah PAS yang lebih lengkap berdasarkan kajian, bahan dan dokumen daripada pelbagai sumber. Jika ada bahan-bahan yang boleh disumbangkan seperti gambar-gambar lama, dokumen-dokumen parti, keratan akhbar, diari dan sebagainya kami amat mengalu-alukannya.

InsyaAllah jika diizinkan Allah PAS Sabah akan menerbitkan sebuah buku perjuangan PAS selama 25 tahun di Sabah.