Sudah lama saya mendengar kewujudan satu-satunya Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) di daerah Semporna. Saya dimaklumkan penubuhannya sejak tahun 2002 lagi dan ia mendapat sambutan hangat daripada umat Islam di daerah berkenaan. Kunjungan ke Semporna kali ini, dapatlah kami berziarah ke sana dan meninjau lebih dekat.

Jumlah semasa murid di PASTI berkenaan saat ini ialah seramai 160 orang dengan sesi pagi dan petang sentiasa padat dengan anak-anak murid mereka. Sebelum berpisah dengan sahabat-sahabat di sana, kami ada mencadangkan agar mereka menambah lagi premis PASTI di daerah berkenaan. Tempoh 10 tahun dengan sebuah PASTI yang padat sepatutnya sudah mewajarkan mereka menambah bilangan premis PASTI yang baru di kawasan yang lain pula.

Walaubagaimanapun, tahniah kepada semua pejuang-pejuang yang menghidupkan tarbiyah ugama melalui PASTI ini. Sila berkunjung dan berikan sokongan kepada PASTI Nur al-Islah di Jalan Persisiran Pantai, Kg Bubul Lama Semporna. Fb : http://www.facebook.com/pasti.semporna?sk=wall