Khatib : Ustaz Abu Nuha

Lokasi : Masjid Nurul Iman Kg Pasir Putih Putatan

Firman Allah SWT maksudnya : Dan ditanya kepada orang-orang yang bertaqwa: “Apakah yang telah diturunkan oleh Tuhan kamu?” Mereka menjawab: “Kebaikan” orang-orang yang berbuat kebaikan di dunia ini beroleh balasan yang baik, dan sesungguhnya balasan negeri akhirat itu lebih baik lagi; dan memanglah negeri akhirat ialah sebaik-baik negeri bagi orang-orang yang bertaqwa.

Bertaqwa itu secara mudahnya ialah apa-apa perbuatan, perkataan dan niat yang betul serta baik menurut ajaran Islam, menepati syarat yang dikehendaki oleh Allah SWT dan Rasulullah SAW. Dalam masa yang sama meninggalkan dan menjauhkan apa juga larangan Allah dan rasulNya. Justeru para ulama ramai menasihatkan agar kita tidak memandang remeh sesuatu perbuatan atau perkataan yang baik walaupun kelihatan kecil, boleh jadi perkara itu yang menyebabkan Allah ridha dan kita dimasukkan ke dalam syurga.

Pada masa yang sama, jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan yang jahat walau kecil sekalipun, bimbang-bimbang perkara itu yang menyebabkan kemurkaan Allah SWT dan menyebabkan dihumbankan ke dalam api neraka.

Ada suatu kisah benar yang berlaku pada hari kiamat nanti, ada seorang hamba Allah yang sedang berbaris dalam barisan ahli neraka, dan dia melihat seseorang yang soleh yang dikenalinya semasa di dunia sedang berbaris masuk menuju ke syurga, lalu bakal penghuni neraka ini menyapa :

“Hai fulan, apakah kamu masih ingat pada suatu hari, saat aku pernah berbuat suatu kebajikan kepadamu? Aku adalah orang yang pernah memberimu minum seteguk air semasa di dunia. Maka tolonglah aku, tolonglah rekomenkan aku kepada Allah SWT.” Lalu hamba Allah yang soleh ini bermunajat kepada Allah SWT : “Wahai Tuhanku, si fulan dahulu di dunia pernah memberiku seteguk air. Berilah aku kesempatan untuk memberinya syafaat.”

Allah menjawab : “Memang, memang, aku telahpun mengizinkanmu untuk memberikan pertolongan kepadanya. Maka bawalah dia, ajaklah dia. Maka seteguk air di dunia itu dahulu telah menjadikan Allah memberi rahmat kepadanya, mengampunkan dosanya dan memasukkannya ke dalam syurga.

Justeru, jangan anggap sedekah yang sedikit itu tidak bermakna apa-apa. Walaupun seteguk air, walaupun sebiji kurma. Ia tetap bermakna dan bernilai di sisi Allah SWT. Bahkan ia juga boleh menjadi penyelamat di akhirat nanti.