SEMINAR KEBANGSAAN UNDANG-UNDANG SYARIAH DI MALAYSIA

SABTU , 7 JULAI 2012 / 18 SYA’ABAN 1433H

AUDITORIUM DAENG CHELAK, MUZIUM SULTAN ALAM SHAH, SHAH ALAM, SELANGOR.

PENGENALAN

Islam adalah al-din yang mengatur keseluruhan kehidupan manusia di muka bumi ini. Ia merupakan satu pakej yang lengkap merangkumi semua aspek seperti aqidah, ibadat, muamalat, munakahat dan jenayah. Justeru keindahan Islam akan terserlah apabila semua pengajarannya dalam kesemua aspek di atas dilaksanakan. Di Malaysia sebagai contoh, aspek-aspek di atas dilaksanakan dengan baik, namun persoalan mengenai undang-undang jenayah islam seperti qisas, hudud terus menjadi polemik. Perbincangannya mengalami pasang surut.

Dari senario masyarakat di Malaysia hari ini, saban hari akhbar-akhbar, televisyen mendedahkan kepincangan masyarakat terutama dari aspek kejadian-kejadian jenayah. Pembunuhan, pembuangan bayi, penculikan, mencederakan, pukul, merompak, mencuri, menyamun, meragut, zina, rogol, pelacuran, judi, minum arak, penagihan dadah, murtad, qazaf, pecah amah dan sebagainya. Adakah undang-undang sedia ada gagal mencegah dan menghalang individu daripada melakukan perkara-perkara di atas?

Oleh itu, Persatuan Ulama Malaysia cuba mengambil inisiatif untuk menganjurkan seminar ini agar segala tanggapan negatif terhadap undang-undang jenayah Islam dapat diperbetulkan. Pada masa yang sama dapat menyatakan kedudukan sebenar undang-undang jenayah Islam.

OBJEKTIF

1. Menghuraikan Islam sebagai sebuah cara hidup yang komprehensif.

2. Menghuraikan falsafah undang-undang jenayah Islam.

3. Menjelaskan kategori-kategori jenayah mengikut Islam.

4. Menjelaskan senario kesalahan dan jenayah yang berlaku di Malaysia

PENYERTAAN

Seminar ini terbuka kepada semua lapisan masyarakat, para ulama’, intelektual, pegawai-pegawai agama, penyelidikan, pertubuhan-pertubuhan gerakan Islam dan badan-badan NGO, agensi-agensi kerajaan, wakil institusi-institusi pengajian tinggi awam dan swasta, badan-badan kebajikan dan lain-lain pertubuhan serta orang perseorangan.

ATUCARA

8.15 am Pendaftaran

9.00 am Aluan Pengerusi Majlis

9.10 am Majlis Perasmian/Ucaptama

9.40 am Minum pagi

10.00 am Pembentangan 1

Islam Agama Komprehensif – Prof. Madya Dr. Fauzi Deraman – Universiti Malaya (UM)

10.45 am Pembentangan 2

Falsafah Uqubah Dalam Kesalahan Jenayah Islam – Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri – Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Sembilan Darul Khusus dan Negeri Terengganu Darul Iman

11.30 am Pembentangan 3

Adakah Sistem Federalisme Penghalang Kepada Pelaksanaan Syariah di Malaysia – Puan Nurhafilah bt. Musa – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

12.15 pm Pembentangan 4

Kedudukan Undang-Undang Jenayah Islam Di Malaysia – Tuan Hj Mahamad Naser bin Disa – Biro Undang-Undang, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan

1.00 pm Rehat/makan tengahari

2.00 pm: Pembentangan 5 

Penerimaan Non Muslim Terhadap Undang-Undang Jenayah Islam – Ustaz Nik Muhammad Zawawi bin Salleh

2.45 pm Pembentangan 6

Political Will Dalam Pelaksanaan Undang-Undang Jenayah Islam – Prof. Madya Dr. Hasan Bahrom – Universiti Teknologi MARA (UiTM)

3.30 pm Pembentangan 7

Hukuman Mati dan Hak Asasi Manusia – Prof. Madya Dr. Azman bin Mohd Nor – Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

4.15 pm Pembentangan 8

Kemalangan Jalanraya Dan Penyelesaiannya Mengikut Islam – Ustazah Shahidra Abdul Khalil – Universiti Malaya (UM)

5.00 pm Pembentangan 9

Kaedah-Kaedah Pembuktian Dalam Undang-Undang Jenayah Islam – Prof. Madya Dr. Ruzman bin Mohd Nor – Universiti Malaya (UM)

5.45pm Pembentangan 10:

Kesalahan Murtad Dan Senarionya Di Malaysia – Ustaz Mohamad Zamri Mohamad Shafik – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

MAKLUMAT DAN PENDAFTARAN

YURAN PENYERTAAN :

Organisasi / Agensi / Pertubuhan : RM100.00

Individu / Perseorangan : RM100.00

Pelajar / Ahli PUM : RM 50.00

Pendaftaran Penyertaan :

Untuk penyertaan seminar, sila buat pendaftaran sebelum atau pada 05 Julai 2012 dengan menghubungi:

Sdra. Azmi : 013-384 0710 / Pn. Suraya : 013-403 8507 / Pejabat : 03-5512 4300 / 03-5511 4301 / Email : pumpusat@yahoo.com /Website : http://www.pum.org.my/

Pengesahan kehadiran bolehlah difakskan terus ke : 03-5511 4302 atau email ke : pumpusat@yahoo.com atau SMS (sila nyatakan <SYARIAH LAW>-<NAMA PENUH>-<NO.KAD PENGENALAN>) ke nombor 013-3840710.

Segala pembayaran boleh dibuat melalui :

1. Akaun Persatuan Ulama’ Malaysia

(No. Akaun Bank Islam Malaysia Berhad : 12-047-01-000112-7 – Cawangan Seksyen 14, Petaling Jaya).

2. Pembayaran melalui cek/tunai juga boleh dijelaskan pada hari seminar.