Maklumlah sebagai tetamu rasmi di negeri orang, kami banyak diundang ke majlis-majlis jamuan rasmi oleh pelbagai pihak. Bagi diri saya sendiri pula, tidak semua yang saya sertai. Walaubagaimanapun, alhamdulillah, semua layanan tuan rumah dan menu-menunya sedap belaka.

Teringat ketika jamuan tengahari bersama YB Exco Agama Johor, saya duduk bersebelahan dengan sahabat qari negeri Melaka, seorang pensyarah UiTM berasal dari Kelantan yang sudah 6 tahun bertugas di Melaka. Sebenarnya kami belum pernah bertegur sapa pun sebelum ini. Jadi beliau menyapa terlebih terlebih dahulu : “Abu Nuha Corner?”

Saya tersengih dan mengiyakan. Katanya dia melakukan carian di internet berkenaan MTQ Kebangsaan dan blog saya timbul dalam senarai carian tersebut. Tidak keterlaluan, sebenarnya tidak ramai blogger yang membuat liputan dalam MTQ berkenaan dan MTQ yang lepas melainkan sekadar catatan di fb sahaja. Alhamdulillah bertambahlah senarai sahabat dan pengikut blog ini. Saya rakamkan sebahagian foto-foto untuk kenangan bersama.