KUNJUNGAN YANG ‘MENJULINGKAN’ MATA. Hihihi..

Perjalanan dan lawatan terakhir yang diatur sejak isnin hingga khamis ialah melawat kilang brooch Tiffany di Pontian yang mengambil masa sekitar 50 minit dari hotel Puteri Pasific tempat penginapan kami selama seminggu ini. Bas besar kami penuh sesak, tidak cukup dengan bas terpaksa dengan kenderaan lain lagi. Rombongan para hakim juga ada sama dengan bas yang berlainan.

Seperti biasa, perjalanan lancar dengan bantuan 2 motorsikal polis trafik dengan bas dan kenderaan lain diistimewakan dengan sticker vip. Kami tiba sekitar jam 9 pagi, dengan disambut mesra oleh pegawai dan pekerja kilang berkenaan. Sebahagian besar rombongan kami yang baru bersarapan di hotel, di sini dijamu sekali lagi oleh tuan rumah sebelum dibawa naik ke tingkat 1 untuk acara berbelanja dan menghabiskan duit.

Apabila melihat keronsang yang dimaksudkan, barulah saya faham kenapa bas kami penuh sesak dan tidak muat. Saya yang bukan jenis ‘shopping’ keronsang pun akhirnya tergoda sama. Mujurlah saya hanya sempat mengeluarkan sedikit duit sebelum bergerak keluar tadinya. Satu lagi yang menyebabkan saya agak bersederhana dan bertahan juga ialah kerana kilang berkenaan tidak menyediakan perkhidmatan kad debit dan kad kredit. Masa yang dihadkan oleh penganjur juga banyak membantu. Hihi..

Kilang ini beroperasi di atas tapak seluas 2 ekar di Pontian. Jenama Tiffany telah didaftarkan pada tahun 1980 dan kemudiannya telah mengimport koleksi-koleksi terawal dari Tokyo Jepun dengan menjadikan kepelbagaian dan kekayaan budaya tempatan sebagai inspirasi. Oh ya, dengan pembelian rm100 di bilik pameran tiffany, pengunjung akan mendapat hadiah berbentuk keronsang atau gelang atau rantai beserta loket.

Sedikit buah tangan dibeli untuk isteri yang tersayang… yes!

Brooch Tiffany, tel 07-6870255 fax 07-6863607. Emel : micronis@tm.net.my