Keluarga Maahad Tahfiz al-Quran wal-Qiraat Negeri Sabah akan lebih meriah dan semakin membesar apabila  menerima kehadiran 22 siswa siswi baru sejak seminggu lalu. Mereka merupakan sekumpulan siswa siswi yang telah memohon masuk ke maahad ini dan lulus dalam temuduga yang telah diadakan pada akhir April lepas.

Dalam tempoh seminggu bermula ahad hingga sabtu semalam, semua siswa siswi baru telah menjalani program ‘Minggu Halawatul Ukhuwah’ yang dikendalikan oleh Persatuan Pelajar Maahad Tahfiz diketuai oleh Yang Dipertua Sdr Mohd Khairul Doing dan semua siswa-siswi senior. Antara pengisian yang diadakan ialah beberapa slot ceramah pelbagai tajuk seperti ‘Pengurusan Masa’ oleh Ustaz Taif Kassim dan ‘Siapa Kita’ oleh Ustaz Haji Muchlish Ali Kasim.

Para pensyarah maahad turut mengambil bahagian menyampaikan slot ceramah masing-masing yang berkaitan dengan dalaman maahad, antaranya Puan Hiryanti Tabin bertajuk ‘Sejenak Bersama Mudirah’, Ustazah Dayang Masni bertajuk ‘Akademik di Maahad’, dan saya sendiri dengan tajuk ‘Teknik Menghafaz al-Quran’. YDP Persatuan Pelajar juga menyampaikan satu slot bagi memperkenalkan persatuan mereka.

Selain itu juga terdapat sesi latihan dalam kumpulan (LDK), sukan, bacaan ma’thurat, qiyamullail dan lain-lain. Sesi kedua bagi minggu halawatul ukhuwah ini disambung di Pusat Latihan Binsuluk, Membakut bermula sejak pagi khamis sehingga tengahari sabtu dengan pelbagai lagi program yang diatur bagi meraikan kehadiran siswa siswi yang baru. Entri berikutnya akan menceritakan tentang aktiviti kami di Binsuluk pula.

Dengan kehadiran semua siswa siswi baru ini, maka keseluruhan siswa siswi semester satu, tiga, lima dan program persijilan ialah seramai 41 orang dengan pecahan 27 siswa dan 14  siswi, dan ini merupakan jumlah terbesar dalam sejarah sejak maahad ini ditubuhkan pada 1995.