Sumber : http://www.islam.gov.my/majlis-menghafaz-al-quran-peringkat-kebangsaan-kali-ke-33-tahun-1433h2012m-1

Majlis Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan dengan kerjasama pihak kerajaan negeri Perlis telah diadakan dengan jayanya berlangsung selama lima hari iaitu bermula pada 13 hingga 17 April 2012 yang lalu bertempat di Dewan Warisan, Kangar. Pembukaan Majlis Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan Tahun 1433H/2012M telah dirasmikan oleh Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Dr. Md Isa bin Sabu, Menteri Besar Perlis. Manakala Majlis Penutupan dan Penyampaian Hadiah disempurnakan oleh Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis.

Memetik ucapan alu-aluan YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada Majlis Perasmian majlis tersebut, pengajian tahfiz telah mendapat tempat istimewa dengan wujudnya institusi tahfiz al-Quran di bawah kelolaan Kerajaan Pusat, Majlis Agama Islam Negeri, Jabatan Agama Islam Negeri dan institusi tahfiz swasta.

Di samping itu, terdapat banyak sekolah menengah yang menggabungkan akademik dan tahfiz dalam kurikulum pengajian seperti MRSM Ulu al-Bab dan Sekolah Menengah Sains Tahfiz. Sehingga kini sebanyak 323 buah institusi tahfiz yang berdaftar di Malaysia. 36 buah daripadanya ialah institusi tahfiz di bawah Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri dengan jumlah pelajar dianggarkan melebihi 15,000 orang.

Selaras dengan titah ucapan Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Raja Muda Perlis pada Majlis Penutupan dan Penyampaian Hadiah, di negara kita, peluang buat para huffaz terbuka luas. Terdapat lebih kurang 5000 buah masjid dan maahad tahfiz yang membuka ruang dan peluang untuk menjadi tenaga pengajar.

Di samping itu, di institusi pengajian tinggi juga memerlukan penempatan para penghafaz untuk berkhidmat dan menyarankan kepada Kerajaan supaya menggalakkan maahad tahfiz menawarkan sijil-sijil pelajaran yang diiktiraf oleh Kerajaan seperti SPM untuk membolehkan mereka melanjutkan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi kelak sama ada di dalam mahupun luar Negara, berikhtiar menghasilkan golongan professional yang huffaz Al-Quran, serta mewujudkan sebuah Pusat Pengajian Tinggi Al-Quran bertaraf universiti untuk para penghafaz.