Di bawah rimbunan pokok-pokok dan dalam suasana angin yang bertiup, kami berkumpul santai dalam program usrah dan tazkirah santai di Tanjung Lipat Teluk Likas dalam suasana percutian sempena Hari Pekerja 1 Mei bersama guru-guru Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Kawasan Sepanggar.

Terima kasih buat saudara Azman Talib yang menyampaikan undangan untuk saya hadir dan membuat sedikit pengisian bersama-sama mereka. Untuk guru-guru PASTI Sepanggar, ini kali kedua saya dijemput setelah kali pertama pada awal tahun 2011. Lebih setahun yang lalu rupanya.

Suasana santai ditambah lagi lokasi tumpuan masyarakat yang berkelah dan lalu lalang di sekitar kami, saya hanya bersedia menyampaikan tazkirah secara santai juga supaya kelihatan lebih relaks tetapi berisi dan mudah diterima. Saya penuh maklum, mereka banyak diberikan taujihad khususnya tentang erti perjuangan Islam yang wajib didukung, dan saya pula setelah mereka minta saya isikan tentang ciri-ciri wanita Islam berdasarkan kisah dalam al-Quran, surah at-Tahrim.

Khulasohnya ialah, walaupun sudah menjadi guru, kerja-kerja menambah ilmu mesti diteruskan. Menerusi ilmu barulah amalan bermanfaat ditambah dengan keikhlasan. Dengan ilmu dan amalan yang ikhlas, semoga mereka menjadi wanita yang muslimat, mukminat, qanitat, taa’ibat, ‘abidat dan saa’ihaat. Semoga semuanya bermanfaat.