Sumber : http://www.islam.gov.my/lambaian-datong-laut-pengikat-persaudaraan

Oleh : Mohd Marzuki

Pada 22 april yang lepas, Jakim Cawangan Sabah dengan kerjasama JHEAINS Daerah Pitas, Jabatan Perpaduan Dan Integrasi Negeri Sabah (JPINS) dan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Kampung Datong Laut, Pitas telah mengadakan Program Ziarah Mahabbah bertempat di Surau Nur Hidayah, Kampung Datong Laut, Pitas.

Objektif utama program ialah menyuburkan rasa kasih sayang serta semangat persaudaraan dengan kumpulan sasaran di dalam suasana mahabbah dan mawaddah dan memberi motivasi dan sokongan moral disamping menyampaikan sumbangan kepada golongan yang memerlukan serta memberi kefahaman akidah Islam yang sebenar.

Antara pengisian yang dijalankan ialah Halaqah Ilmu (Bab Taharah), Tazkirah, solat zohor berjamaah dan ramah mesra. Para peserta yang hadir juga begitu bersemangat dan bersungguh-sungguh dalam setiap aktiviti yang dijalankan.

Turut hadir ialah Ustaz Mohd Shamsuri bin Ghazali, Penolong Pengarah Jakim Cawangan Sabah, Ustaz Kamal Sindong, Pegawai Tadbir Agama JHEAINS Daerah Pitas, Encik Nasarudin bin Ahmad, Pegawai JPINS, Encik Dulah bin Kurus, Pengerusi KRT Kampung Datong Laut dan Encik Arif bin Adol, Ketua Kampung Datong Laut. Sumbangan berupa keperluan dapur turut diberikan kepada saudara baru, fakir miskin dan anak yatim.