Peniaga atau penjual-penjual yang membuka premis mereka pada 28hb April ternyata mendapat keuntungan berganda kerana menerima sejumlah pelanggan yang lebih ramai. Bayangkanlah peserta-peserta BERSIH 3.0 yang datang dari seluruh pelusuk negara, yang saya yakini hanya datang sekali-sekala ke ibu negara, sesudah atau sebelum perhimpunan sudah tentu meluangkan masanya untuk membeli belah, hendak makan minum di sepanjang perjalanan dan sebagainya.

Bayangkan jika seorang peserta saja membelanjakan RM10, jika digandakan dengan 300,000 peserta, sudah tentu yang dibelanjakan sebanyak RM3 juta. Tapi kalau dikira-kira sejumlah wang dibelanjakan untuk minyak kereta yang datang dari utara, selatan, timur atau tiket kapal terbang dari Sabah Sarawak; belanja penginapan hotel, kos makan minum – pagi, tengahari, malam serta bekalan air semasa perhimpunan, serta kos-kos lain seperti belanja membeli belah, maka anggarkan saja belanja sekurang-kurangnya seorang RM100, maka kos keseluruhan untuk 300 ribu peserta ialah RM30 juta, yang boleh meningkatkan ekonomi negara dalam tempoh beberapa jam sahaja.

Apa yang menyebabkan kerugian pada hari 428 ialah kerana sebahagian kompleks membeli belah memutuskan premis atau bangunan mereka ditutup, menyebabkan peniaga-peniaga yang menyewa turut kerugian. Kenapa mereka menutup bangunan mereka? Adakah pihak-pihak tertentu yang membuat arahan? Sehingga akhirnya mereka boleh menuduh pihak BERSIH 3.0 menjadi penyebab ruginya perniagaan mereka?

Sebenarnya yang mengganggu perniagaan pada 428 ialah apabila premis-premis turut terkena sisa-sisa semburan gas pemedih mata yang merebak begitu pantas sekali. Bukannya peserta BERSIH 3.0 yang menjadi penyebab rugi mereka.

Edit : Lihat video klip youtube di bawah sekali, bagaimana anggota polis mengganggu pelanggan sebuah restoran, sedangkan kawasan yang menjadi larangan hanyalah Dataran Merdeka.

Atau adakah aksi sebegini yang membuatkan peniaga bakal rugi?