Buku Yang Baru Dibaca :

Penulis : Roslan Hamid

Penerbit : Kemilau Publika

Harga : RM16.00 / RM19.00

Buku “Travelog Wartawan Islam” ini sungguh mengasyikkan. Ia sesuatu yang  mesti  dibaca dan dihayati  dengan naluri  hati oleh semua yang mengaku dirinya manusia. Tidak kira  samada  anda seorang  pembaca  yang bukan beragama  Islam atau yang mengaku sebagai seorang Muslim. Buku ini mempunyai nilai moral yang tinggi, estetika yang berkualiti dan prinsip hidup yang sungguh jitu. Juga membuktikan setiap manusia ciptaan Allah yang berniat baik walau hanya sekelumit di hati yang suci murni, maka Allah akan memberi panduan jalan kehidupan yang terbaik.

Maha Suci Allah yang memberi pertunjuk kepada sesiapa jua yang  Dia kehendaki  tanpa batas, dan juga boleh tersasar dalam kehidupan  dunia jika tersalah. Sebab itu ramai juga yang mengajar Ilmu Syariah tetapi longgar amalannya syariatnya,  dan ada yang mengajar Ilmu Tauhid tetapi tidak langsungmentauhidkan(taat sepenunhya) kepada  Allah SWT dalam kehidupan sehariannya. Renungilah..

Perkongsian kisah benar wartawan ini  teramat baik buat tauladan semua pengamal media samada yang baru atau lama serta sesiapa yang luas pergaulan sosial dalam kerjaya seharian. Mudah-mudahan hati anda merasa keabadian diri sebagai manusia dan mendapat sebutir sinar mutiara hidayah apabila membaca kisah benar ini yang digarap dari lubuk hati penulis dengan sejujur-jujurnya.

Penulis : Roslan Hamid (LanH) dilahirkan pada 17 Februari 1962 di Bandar Melaka, mempelajari ilmu komunikasi dan kewartawanan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Buku ini adalah hasil keempat beliau selepas penerbitan buku ‘Dilema Seorang Wartawan Islam’, ‘Bunga Jatuh Ke Dalam Telapak Tangan di Raudhah’ dan ‘Berjumpa’ Arwah Anak di Makkah. Beliau pernah bertugas sebagai Pengarang Luar Negara akhbar Berita Harian dan Pengarang Berita Kanan akhbar Harakah.