Lyan adik angkat isteri saya sejak zaman sekolah lagi. Justeru saya juga boleh dikatakan biasa dengannya sejak 10 tahun lalu. Kami pernah berziarah ke rumah mereka ini di Kg Benoni Papar. Sementara Ibrahim juga telah saya kenali dalam tempoh yang sama. Lebih lama lagi saya sudah mengenali kakaknya Puan Noraima dan juga bapanya Tuan Haji Ahmad yang bekerja di Restoran Sri Rahmat.

Saya rasa lucu pula menghadiri majlis perkahwinan mereka di sini kerana memang niat asal sekadar memenuhi undangan ke walimah al-urus mereka. Rupanya keluarga perempuan menghendaki lebih daripada itu. Menjadi suatu adat perkahwinan dalam suku brunai, pengantin lelaki sejak tiba dan keluar dari kereta akan dipimpin dan diiring oleh seseorang yang dihormati mereka bertemu dengan pengantin perempuan sebelum mereka disandingkan di pelaminan.

Maka itulah yang mereka harapkan daripada saya, maka saya tersengih mengingatkan permintaan mereka. Manakan tidak, ini suatu ‘tugasan’ yang tidak pernah saya lakukan. Teringat pula semasa diri sendiri naik pelamin hampir 10 tahun lalu dipimpin oleh orang lain. Maka spontannya saya teringat, ketika saya dan isteri melangsungkan perkahwinan, maka Lyan dan Ibrahim inilah yang menjadi pengapit kami. Semacam ini membalas ‘jasa baik’ mereka pula.

Kami sangat bergembira Allah SWT mentakdirkan mereka disatukan setelah sekian lama mereka saling mengenali antara satu sama lain. Semoga mereka menjadi pasangan dan keluarga yang bahagia, menjadi contoh yang baik kepada keluarga besar dan kawan-kawan sebaya mereka. Insya Allah.