Banyak pembaikan yang perlu dilakukan lagi.

Demikian ulasan ringkas saya sehabis ‘Majlis Hafazan Peringkat Maahad Tahfiz Sabah’ pada khamis 8hb minggu lepas. Pembaikan yang saya maksudkan, ialah berkenaan kualiti hafazan para peserta. Mungkin mereka agak bagus apabila di dalam kelas pada waktu-waktu tasmik, tapi mungkin kurang mengadakan latih tubi  soal-jawab secara spontan yang perlu diperbanyakkan.

Jika anak-anak kami ini mahu menyedari dan mengambil pengajaran, maka selepas ini siri-siri i’adah atau mengulang mesti digandakan daripada apa yang sudah berlangsung. Kalau ingin berkata cukup seminggu sekali, sebenarnya sangat tidak memadai. Mengulangkaji hafazan masing-masing mesti dimaksimumkan secara bersungguh-sungguh.

Ini kali pertama saringan di peringkat Maahad diadakan bagi memilih wakil ke peringkat Negeri Sabah. Sepanjang tiga tahun sebelum ini Maahad Tahfiz Sabah terus diberi mandat untuk mengadakan majlis hafazan berstatus negeri walaupun kecil-kecilan dan pelajar maahad terus menyertai peringkat berkenaan tanpa ada saringan dalaman.

Selepas ini wakil-wakil yang dimaksudkan perlulah mengadakan latihan intensif untuk menghadapi majlis di peringkat negeri pula.