Beberapa minggu sudah saya ada mempromosi kempen wakaf buku ‘Indahnya Hidup Bersyariat’ tulisan Ybhg Ustaz Dato’ Haji Ismail Kamus terbitan Telaga Biru. Kempen wakaf saya lancarkan kepada teman-teman facebook saya untuk kegunaan siswa siswi Maahad Tahfiz al-Quran Wal Qiraat Negeri Sabah. Saya memanfaatkan buku ini dalam siri kuliah maghrib jumaat malam sabtu. Malam ini sudah kali keempat, alhamdulillah.

Apabila dilancarkan tempohari, kurang 48 jam saya sudah menerima sejumlah wang untuk 37 buah buku berkenaan. Terlebih sedikit berbanding jumlah siswa siswi hafiz dan hafizah yang sedang belajar ketika ini. Saya menutup sementara kempen wakaf buku ini sehingga pelajar sesi baru nanti pada bulan April 2012 Insya Allah. Sebelum ini saya sudah mengambil sebahagian buku di Pustaka Aslam dengan harga yang istimewa dan bakinya saya ambil petang tadi kerana stok buku baru sampai dari Kuala Lumpur.

Beberapa ketika selepas kempen wakaf saya tutup, ada seseorang menghubungi bertanya peluang hendak berwakaf buku lagi. Saya katakan buat masa ini sudah memadai, tetapi kalau beliau berhajat juga, saya hendak meminta yang lain sebagai ganti bahan waqaf. Setelah beliau bersetuju, saya nyatakan kami memerlukan rehal meja untuk warga maahad membaca al-Quran, meletak buku rujukan ketika kuliah maghrib dan sebagainya.

Pendeknya, beliau bersetuju dan berjanji untuk mengusahakan sesuatu. Saya hanya bayangkan kalau beliau dapat menyumbang 4-5 buah rehal sebagai ganti nilai buku Indahnya Hidup Bersyariat. Beberapa hari kemudian, beliau memaklumkan sudah berkempen kepada kawan-kawannya dan dapat mengumpulkan sejumlah wang yang dapat membeli hampir 40 buah rehal meja. Alhamdulillah. Kini sebahagian wang yang dibank-in sudah dibelikan dengan rehal berkenaan dan sebahagian lagi masih menanti stok kedai berkenaan yang sudah kehabisan.

Bagi pihak semua siswa siswi hafiz hafizah di Maahad ini saya mengucapkan setinggi penghargaan kepada semua penyumbang. Insya Allah selama buku ini dimanfaatkan sama ada untuk dipelajari dan diamalkan atau diguna sebagai rujukan dan bahan mengajar, ada pahala yang mengalir ke dalam akaun mereka. Mudah-mudahan Allah membalas dengan harta yang mereka sumbangkan dan seterusnya memberkati harta yang masih berbaki bersama mereka.

Oh ya, satu lagi. Kuliah saya berlangsung setiap jumaat malam sabtu selepas solat maghrib di Surau Maahad Tahfiz, Kepayan. Sahabat-sahabat dari luar, turut serta dijemput hadir.